Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

14 octombrie, 2022

Patronatul fabricii de zahăr din Luduş, Tereos SA, a ajuns la un acord de principiu cu fermierii din Transilvania, cultivatori de sfeclă de zahăr, pentru vânzarea unității de procesare, însă mai este nevoie şi de acordul companiei mamă din Franţa.

Anunțul a fost făcut joi de către directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Mureş, Ileana Guşatu.

„Marți, 12 octombrie, fermierii din zona Transilvaniei au avut o nouă întâlnire cu patronatul francez al fabricii de zahăr Tereos. S-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de către fermierii români”, a declarat Ileana Gușatu, citată de Agerpres.


Însă în vederea finalizării procedurii de achiziţie este nevoie de avizul companiei mamă din Franţa, document decisiv în acest proces.

Directorul executiv al DAJ Mureş şi-a exprimat speranţa că se va obţine în câteva zile acel acord, astfel încât Fabrica de Zahăr din Luduş să îşi poată relua activitatea.

O singură fabrică din 33 de unități

Al doilea mare producător de zahăr din lume în funcţie de volumul producţiei, Grupul Tereos a anunțat, în luna februarie, că va închide fabrica din România.

În luna mai, Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii la acea dată, anunța că statul român împreună cu mai mulți fermieri vor achiziționa fabrica de zahăr, însă negocierile cu francezii nu au dus la niciun rezultat, astfel că în luna septembrie Tereos a anunțat că închide fabrica.

Oferă depusă de fermierii din 9 județe


Oferta grupului de fermieri din nouă judeţe ale Transilvaniei către patronatul francez al grupului Tereos SA, care a deţinut până acum fabrica de la Luduş, a fost cumpărarea a peste 98% din acţiuni.

Cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din centrul Transilvaniei, Teodor Aflat, a declarat, joi, că Fabrica de Zahăr din Luduş îşi va relua activitatea şi că, probabil, din toamnă sau din primăvara anului 2023 cultivatorii din judeţul Mureş şi din judeţele învecinate vor putea să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr.

(Citiți și: Noi discuții între Ministerul Agriculturii și Tereos despre preluarea fabricii de zahăr de la Luduș)

„Primul pas este făcut la înţelegerea pe care ne-am dorit-o. Din câte am înţeles eu, da, într-adevăr, e o premieră”, a spus Teodor Aflat, care a adăugat că mulţi fermieri cultivatori de sfeclă de zahăr îşi pierduseră deja speranţele cu privire la continuarea activităţii în fabrica de procesare de la Luduş.

Fermierul a mai arătat că în judeţele din centrul Transilvaniei sunt mai multe sute de cultivatori de sfeclă care depind de această fabrică, numai în în Sindicatul Cultivatorilor de Sfeclă de la Luduş fiind peste 300 de membri.

Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: