”Din punctul meu de vedere e inacceptabilă o rocadă Kovesi – Morar. De ce? Pentru că noi am spus public de atâtea ori şi eu am crezut ceea ce am spus nişte lucruri despre aceşti oameni şi prestaţia lor sau anumite aspecte ale prestaţiei lor în fruntea acestor instituţii (…) Mi s-ar părea absolut inacceptabil ca cineva să facă o înţelegere, o negociere, pe acest subiect, cu domnul Băsescu sau cu domnul Barroso sau cu doamna Reding sau cu cine vreţi. Şi nici nu cred că face” – a declarat Crin Antonescu luni seară, într-o emisiune la Realitatea TV.
„Aş considera scandalos, aş considera scandalos ca din partea acestui Guvern, acestui ministru al Justiţiei, tocmai pentru că ştiu bine despre ce e vorba, să vină o asemenea propunere (Morar – şef al Parchetului, Kovesi – şef al DNA, n.r.). Nici măcar în urma unei negocieri cu Traian Băsescu pentru că nu încape nicio negociere într-un asemenea subiect. Cred că în ţara asta chiar sunt convins că există magistraţi care să nu fie realmente legaţi de vreun partid politic într-un fel sau altul, magistraţi capabil care să facă ceea ce trebuie făcut” – a mai adăugat Crin Antonescu.
Laura Codruța Kovesi și-a încetat luni mandatul de procuror general al Româniai și l-a delegat ca interimat, pentru următoarele 6 luni, pe Daniel Morar, procurorul-șef al DNA.
Daniel Morar se află el însuși în perioada pe prelungire (cu 6 luni) a mandatului său, până când vor fi demarate și duse la capăt procedurile de numire a celor doi magistrați cu funcții cheie în Justiția românească: Procurorul general și procurorul-șef al DNA.
Potrivit procedurii, ministrul Justiției nominalizează două persoane pentru aceste funcții, CSM își dă avizul, însă decizia finală îi aparține președintelui țării, care semnează decretele de numire a celor doi.
Importanța acestor funcții a crescut, de-a lungul timpului, și miza politică pentru ocuparea acestora. Unul dintre punctele solicitate cu insistență de Manuel barroso – președintele Comisiei Europene – către puterea de la București în timpul crizei politice provocate de susăpendarea lui Traian Băsescu a fost amânarea numirilor pentru cele două posturi cheie din justiție până când situația președinției se va stabiliza. Astfel, CE a cerut ca nicio numire la Parchete să nus e facă în timpul interimatului lui Crin Antonescu la Cotroceni – acreditând, astfel, ideea că una din mizele politice ale încercării de demitere a șefului statului a fost încercarea de subordonare a Parchetului general și a DNA.
Atât Kovesi cât și Daniel Morar și-au apuizat mandatele în fruntea celor două instituții ale Justiției și nu mai au dreptul de-a ocupa fiecare postul de până acum.
Dat fiind însă că mandatele lor sunt considerate eficiente – prin numărul mare de demnitari condamnați în acest timp – s-a vehiculat la un moment dat ideea unei rocade: Laura Codruta Kovesi să fie numită ca procuror -șef al DNA, iar procuror general să devină Daniel Morar.
De altfel, luni, în conferința de presă, Codruța Kovesi a declarat că se va întoarce la poziția deținută anterior funcției de procuror general – anume la DIICOT Sibiu. Ea nu exclude, însă, o candidatură pentru funcția de procuror-șef al DNA.