Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

11 septembrie, 2023

Raportările privind evoluția PIB în trimestrul II din acest an și componentele acestuia în țările din Europa Centrală și de Est, arată o scădere puternică a consumului privat din regiune. În mod deloc surprinzător, consumul s-a contractat în aproape toate aceste țări, pe fondul inflației ridicate și a majorărilor de dobânzi ceea ce a erodat valoarea salariilor reale și venitul disponibil al gospodăriilor.

România se numără printre puținele state din regiune care s-au păstrat în domeniul pozitiv al creșterii în S1, după care a început o coborâte ușoară în luna iulie. Cu o creștere medie în primul semestru din 2023 de 2,8%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, țara noastră este liderul regional după avansul PIB. Însă realitatea nu este chiar așa de pozitivă după cum o arată statistica.

De fapt, în al doilea trimestru, consumul gospodăriilor românești s-a contractat cu 2,1%, cea mai mare reducere înregistrată în acest trimestru de după 2020. Ca urmare, creșterea anuală în T2 a ajuns la doar 1,1% (serie brută), în timp ce primul trimestru a înregistrat o creștere mult mai mare, de 2.4%.

Evoluția consumului privat în ECE și prognoza (%)

Sursa: Erste Group Research


Creșterea medie anuală pentru prima jumătate a anului este pozitivă și în Croația (1,75%) și Slovenia (1,1%). Cu toate acestea, acesta din urmă a înregistrat o contracție în termeni anuali în T2.

De partea opusă se află Cehia, unde consumul privat suferă cu adevărat, contractându-se cu 5,3% și 4,4% în T1 și, respectiv, T2.

Ungaria și Polonia sunt, de asemenea, în contracție, împingând Banca Națională a Poloniei să reducă dobânzile în mod agresiv, în încercarea de a ușura cumva presiunea asupra gospodăriilor poloneze.

Conform analiștilor de la Erste, redresarea consumului va avea loc în cursul anului viitor, la nivelul întregii regiuni, însă cu viteze diferite.


***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: