Vânzările cu amănuntul (serie ajustată) au crescut în martie cu 0,7% față de februarie și cu 4,3% în termeni anuali.
În primul trimestru din 2024, vânzările au crescut 5% comparativ cu trimestrul anterior și cu 5,5% față de același trimestru din 2023, ceea înseamnă că consumul final al gospodăriilor va avea o contribuție mai mare la avansul PIB-ului în T1/2024.
Vânzările cu amănuntul au înregistrat de fapt cel mai mare salt trimestrial de la redeschidere post-pandemie în T3/2020.
Economiștii de la Erste Bank se așteaptă vânzările cu amănuntul să se încheie în acest an cu o creștere de +6,5%, o accelerare semnificativă de la +1,8% în 2023.
Factori favorizanți pentru creșterea consumului
Piața muncii se prezintă bine, rata șomajului este în scădere, creșterea reală a salariilor și crearea de noi lucocuri de muncă determină o dinamică pozitivă a vânzărilor cu amănuntul.
Pentru anul 2024 se prevede o redresare puternică a consumului privat, care ar trebui să contribuie la o accelerare a creșterii PIB la +2,6% de la 2,1% în 2023.
Produsele nealimentare au crescut cu aproape 11% față de martie 2023 și s-au menținut constante față de luna precedentă.
Creștere și la carburanți: cu 2,1% în martie față de februarie și cu 5,1% comparativ cu martie 2023.
Vânzările de produse alimentare au scăzut în martie cu 0,4% față de februarie și cu 1,7% față de aceeași lună a anului trecut.
Și în UE vânzările de carburanți au crescut în luna martie
Conform biroului european de statistică, în luna martie 2024, comparativ cu februarie, vânzările cu amănuntul au urcat cu 0,8% în zona euro.
Cifra comunicată de Eurostat depăşeşte estimările analiştilor, care se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să înregistreze o creştere de 0,6% în luna martie, după un declin de 0,3% în februarie.
În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat subliniază că vânzările cu amănuntul au fost mai mari cu 1,2%, influenţate în primul rând de creşterea cu 1,5% a vânzărilor de carburanţi, la care s-au adăugat majorarea cu 0,8% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun şi creşterea cu 0,5% a vânzărilor de produse non-alimentare.
De la o lună la alta, ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost: Polonia (7,3%), Cipru (4,8%) şi Ungaria (2%). Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Suedia (minus 1,8%), Malta (minus 1%) şi Austria (minus 0,8%). Eurostat precizează că datele privind România sunt confidenţiale.
În ritm anual, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,7% în zona euro şi cu 2% în Uniunea Europeană. Vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate în special de creşterea, cu 3%, a vânzărilor de produse non-alimentare, la care s-au adăugat creşterea cu 1% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări.
Ţările membre cu cele mai importante creşteri ale vânzărilor cu amănuntul în ritm anual au fost: Polonia (14,8%), Luxemburg (10,3%) şi Croaţia (8,9%). Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Belgia (minus 4,6%), Estonia (minus 2,3%) şi Austria (minus 2%). Şi în acest caz, datele privind România sunt confidenţiale.
***