Aderare la Euro

Termenii și necunoscutele ecuației spre elita monetară europeană

4 aprilie, 2019

Comenzile industriale din Germania au scăzut cu 4,2% în februarie faţă de ianuarie, cel mai adânc regres din ianuarie 2017 încoace, ca urmare a prăbuşirii cererii externe.

„În lunile următoare este de aşteptat o reducere a economiei industriale, mai ales din cauza lipsei cererii externe”, a anunţat Ministerul german al Economiei, citat de Reuters.

Fenomenul va afecta economia românească, din moment ce Germania este cea dintâi ţintă a exporturilor româneşti, mai ales de componente pentru industria auto.


Spre Germania, Italia și Franța se îndreaptă cele mai mari exporturi românești, în proporții de 22,9%, 11,2% și respectiv de 6,8% din totalul de peste 62,64 miliarde de euro, realizat în 2017.

Datele arată o scădere a comenzilor externe globale pentru industria Germaniei cu 6%, respectiv cu 2,9% din Zona Euro și cu 7,9% din afara Zonei Euro.

Anunţul este cu atât mai neaşteptat cu cât prognozele arătau o creştere cu 0,3%.

Semne rele

Scăderea activităţii industriale a celei mai mari economii din Uniunea Europeană sporeşte îngrijorarea privind performanţa economică europeană.


Reducerea de 8,4% an/an a comenzilor din industria germană este rezultatul incertitudinii crescânde şi a încetinirii creşterii globale, potrivit analiştilor de la Oxford Economics, citaţi de The Guardian.

Prognozele institutelor de cercetare de piaţă germane privind creşterea economică a Germaniei au coborât ţinta până la 0,8%, de la 1,9%, potrivit surselor citate de Reuters.

Îngrijorările privind slăbiciunea industriei germane umbreşte perspectiva celei mai puternice economii europene, care se confruntă nu numai cu ameninţarea încetininirii economiei globale, ci şi cu cea a unui Brexit dezordonat.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: