Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

24 iunie, 2021

Încă o companie antreprenorială, producătorul de lactate Bonas din Cluj s-a listat joi, sub simbolul bursier BONA, pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), dedicată companiilor mici și mijlocii cu potențial de creștere. Este a doua companie antreprenorială producătoare de lactate listată în mai puțin de o lună, după Agroserv Măriuța – „Lăptăria cu caimac”.

Efervescența listărilor pe piața AeRO demonstrează succesul unei rețete care a reușit, acum mai mulți ani, la Bursa din Varșovia și a fost introdusă și la BVB de fostul director general al celor două burse, Ludvik Sobolewski.

Efervescența listărilor pe pieța AeRO, dedicată IMM-urilor


Bonas Cluj (BONA) este a 11-a companie listată la Bursa de Valori București în acest an și a fost a fost înființată ca firmă de familie încă din 1991.

A ajuns la o cifră de afaceri de 12,7 milioane de lei în 2020, după o scădere provocată de criza coronavirus de 19% față de 2019.

Profitul net al BONA pe 2020 a scăzut cu 60% până la 0,45 milioane de lei.

Principalii acționari ai Bonas Cluj (BONA) sunt antreprenorii Emil Naș, Vasile Naș și Petru Brad.


În ultimii trei ani, 14 companii antreprenoriale au fost listate pe piaţa Aero, cu o capitalizare (valoare de piață) care depăşeşte 200 milioane de euro. 10 companii  antreprenoriale au venit numai în 2021, potrivit lui Radu Hanga, directorul general al BVB.

„Volumul de tranzacţii pe piaţa AeRO a ajuns de trei ori mai mare faţă de cel pe care l-am avut anul trecut. Este de cinci ori mai mare faţă de ce am avut ca şi medie în anii 2018-2019″, a mai spus Radu Hanga, ci ocazia listării BONA.

De asemeni, au avut loc 26 de emisiuni de obligațiuni pe piața AeRO, unele dintre ele prefațând listarea companiilor respective.

Piața AeRO „a ajuns să reprezinte peste 10% din volumul tranzacţionării pe piaţa principală administrată de Bursa de Valori Bucureşti”, a apreciat directorul general al BVB.

Odată cu listarea a crescut și valoarea de piață a companiilor.

(Citiți și: „Companiile antreprenoriale la Bursă: Valoarea totală s-a dublat față evaluările inițiale”)

A 11 companie listată în acest an este Transport trade Services (TTS) care controlează NAVROM Galați și s-a listat pe piața principală. Urmează tot aici și dezvoltatorul imobiliar One United Properties, a cărui ofertă publică inițială durează până în 2 iulie.

Au pornit de la un atelier

Bonas urmează să-și majoreze capitalului social cu 9,78 milioane de lei, prin aport ȋn numerar de la toți acționarii, care vor putea subscrie 2 acțiuni noi la valoarea nominală de 1 leu pentru fiecare acțiune deținută.

Majorarea de capital are ca destinație principalǎ investiția ȋntr-o nouǎ unitate de producție care va mǎri considerabil capacitatea de producție și extinderea operațiunilor companiei.

Compania „a pornit timid, ca atelier de prelucrare a laptelui, care procesa 200-400 de Iitri de lapte pe zi și oferea spre vânzare un prim derivat din laptele de vacă, telemeaua”, potrivit documentului de prezentare la Bursă.

Astăzi, Bonas prelucrează zilnic 15.000 de Iitri de lapte, comercializat atât în cele 17 magazine proprii de prezentare din zona Clujului, cât și în rețelele de magazine și supermarket-uri.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: