România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

18 noiembrie, 2019

Conducerea Asociației Române a Băncilor s-a întâlnit luni cu premierul Ludovic Orban, la Palatul Victoria, surse apropiate întâlnirii declarând potrivit HotNews”discuțiile au vizat situația celor 11 proiecte rămase în discuții cu Ministerul Finanțelor la plecarea fostului ministru Teodorovici, printre care flexibilizarea mecanismului de instituire a popririlor pe conturi, platforma digitală și altele”.

Situația celebrei deja OUG 114/2018 a fost și ea abordată, fără ca discuțiile să fie aprofundate. De asemenea, s-a mai stabilit ca între reprezentanții Asociației Române a Băncilor și cei ai Guvernului să existe o colaborare care să se concretizeze prin întâlniri periodice și discuții pe marginea priorităților economice.

“Principalele subiecte abordate în întâlnirea cu Guvernul României au vizat creșterea intermedierii financiare, introducerea tehnologiilor digitale și necesitatea asigurării predictibilității legislative, astfel încât sectorul bancar să poată desfășura programe pentru avansul finanțării economiei reale care să contribuie la creșterea PIB”, a declarat Sergiu Oprescu, Președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor.


Relația cu comunitatea bancară a guvernelor care s-au perindat în ultimii ani pe la Palatul Victoria a fost una foarte tensionată, cel mai vocal a fost fostul premier Mihai Tudose, care a spus publică că nu ”își pune leafa pe card” ca să nu trebuiască ”să-i dau lu’ banca aia 2 bani, de câte ori folosesc cardul, nu vreau să-i dau.”

Ulterior, Darius Vâlcov împreună cu Eugen Teodorovici au anunțat pe nepusă masă OUG 114/2018, denumită și Ordonanța lăcomiei. Amenințați cu scăderea ratingului de țară, Guvernul Dăncilă a făcut cu greu un pas înapoi, ”îndulcind” puțin taxa aplicată băncilor.

Odată cu noul Guvern, atât membrii ARB cât și oficiali guvernamentali speră să repună relația Guvern-bănci pe un făgaș de normalitate, iar principalele teme comune de interes să fie discutate și apoi găsite soluții comune.

Asemenea discuții instituționale au loc la fiecare schimbare a Executivului, au declarat pentru HotNews.ro membri ai corpului de experți care s-au ocupat de pregătirea întâlnirii.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: