Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anunţat, sâmbătă, că nu va candida la Preşedinţia României. Crin Antonescu se retrage şi din prim-planul vieţii de partid, Biroul Politic Naţional urmând să preia, de luni, până la Congresul extraordinar din 28-29 iunie, toate atribuţiile preşedintelui demisionar.
Pe fondul negocierilor accelerate dintre PDL şi PNL pentru unificarea dreptei, rămâne ca forurile de conducere ale celor două formaţiuni să stabilească cine va reprezenta dreapta la alegerile prezidenţiale din această toamnă. Foarte probabil, acest candidat va fi Klaus Iohannis.
Declaraţiile oficiale ale lui Crin Antonescu
“Vreau să anunţ o decizie legată de candidatura la preşedinţia României: ştiu, sau cel puţin consider, că sunt cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea. Spun acest lucru pentru că am forţa, personalitatea, conturul, experienţa politică necesară, ideile, vizunea, şi capacitatea de a lupta pentru ca la toamnă PSD să nu pună mâna pe preşedinţia României”, a afirmat Crin Antonescu sâmbătă.
“Ştiu că oamenii politici adevăraţi sunt cei care schimbă sondajele, nu sondajele schimbă oameni politici adevăraţi. (…) Am tot ce e necesar pentru această luptă, dar nu am timp să demontez fixaţii, să vindec resentimente, să lărgesc orizontul unor mărginiri. (…) Conştient că este întru totul urgent ca efortul de unificare a dreptei sa facă paşi cât mai concreţi înainte, că este absolut urgent ca un candidat al dreptei unite să fie desemnat, anunţ intenţia de a nu candida la Preşedinţia României şi de a favoriza în acest fel desemnarea grabnică, rapidă, până la sfârşitul acestei luni sau cel târziu până la 15 iulie a unui candidat care să fie acceptat mai uşor de tot ceea ce înseamnă forţă politică de drepta sau cel puţin cu această pretenţie, de tot ceea ce însemană presă de dreapta sau cel puţin cu această pretenţie, de toţi cei care vor să facă din România o ţară pentru pietoni şi nu pentru baroni”, a spus Crin Antonescu.
Realitatea din spatele declaraţiilor
Crin Antonescu a fost forţat de sondaje să renunţe la candidatura la Preşedinţia României, au declarat pentru cursdeguvernare.ro surse din conducerea PNL.
Potrivit unor sondaje comandate de partid, Crin Antonescu a pierdut încrederea simpatizanților PNL, doar 20% dintre aceștia păstrându-și încrederea în el.
Această cifră a fost considerată cu mult mai importantă în ecuaţia viitoarelor alegeri decât cele sub 20% procente înregistrate de PNL la alegerile europene.
Chestiunea candidaturii lui Crin Antonescu a constituit motiv de controversă şi în discuţiile purtate în ultima săptămână de PNL cu PDL. Formaţiunea lui Vasile Blaga, spun surse liberale, a arătat că ar fi dispusă să renunţe la candidatura lui Cătălin Predoiu numai în favoarea unui candidat cotat mult mai bine în sondaje, condiţie pe care Crin Antonescu nu o îndeplineşte.
Hotărâtor în luarea deciziei de renunţare a fost însă altceva: Crin Antonescu a discutat în ultimele 5 zile cu majoritatea filialelor, cu cei mai importanţi lideri din teritoriu, şi a constatat că majoritatea acestora i-au adresat reproşuri legate de activitatea sa de preşedinte de partid.
Crin Antonescu şi-a anunţat retragerea din cursa prezidenţială după ce a primit asigurările lui Klaus Iohannis că va intra în bătălia electorală.