31 iulie, 2025

Guvernul a adoptat în ședința de guvern de joi noile norme metodologice pentru TVA, în urma restrângerii cotelor reduse și majorării în general a taxei pe valoare adăugată, aplicând în același timp modificări la cota aplicabilă materiilor prime pentru industria alimentară, unde va rămâne în vigoare cota mai mică de TVA.

Astfel, cota redusă de TVA va continua să fie aplicată pentru livrarea de plante, semințe și ingrediente utilizate pentru prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele sau hrana albinelor.

Guvernul exemplifică în documentație cu producerea gemului de caise sau cu folosirea industrială a mierii de albine.


TVA se majorează de vineri, 1 august

Amintim că, începând cu 1 august, nivelul cotei standard de TVA va fi de 21% (de la 19%) și se va aplica o singură cotă redusă de TVA de 11% (de la 5%, respectiv 9% în trecut).

Guvernul a restrâns sfera alimentelor pentru care se aplică cota redusă de TVA, iar pentru „corecta aplicare” a noilor prevederi s-a introdus în normele metodologice de aplicare a Codului fiscal un punct nou, punctul 36^1, menit să definească (în conformitate cu legislația europeană) noțiunile de „alimente destinate consumului uman” și „alimente destinate consumului animal”, respectiv hrana pentru animale.

Definițiile conform Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002:

  • „Produs alimentar” (sau „aliment”) înseamnă orice substanţă sau produs, indiferent dacă este prelucrat, parţial prelucrat sau neprelucrat, destinat sau prevăzut în mod rezonabil a fi ingerat de oameni. „Produsele alimentare” includ băuturile, guma de mestecat și orice substanţă, inclusiv apa, încorporată în mod intenţionat în produse alimentare în timpul producerii, preparării sau tratării lor;

  • „Hrană pentru animale” (sau „produse pentru hrana pentru animale”) înseamnă orice substanţă sau produs, inclusiv aditivii, indiferent dacă sunt prelucrate, parţial prelucrate sau neprelucrate, destinate utilizării ca hrănire pe cale orală a animalelor.

Exemplul borcanului cu gem de caise –


În același timp, prin modificarea punctului 37, Guvernul a stabilit că „cota redusă de taxă de 11% se aplică pe tot lanţul economic de la producţie până la vânzarea către consumatorul final de către toţi furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianţi, pentru livrarea bunurilor care se încadrează la următoarele coduri NC, indiferent de destinaţia acestora, cu excepţia alimentelor cu zahăr adăugat al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs”.

În ultimele săptămâni, consultanții fiscali și reprezentanții industriei alimentare au avertizat că păstrarea unei cote reduse la produsul agroalimentar final și majorarea TVA-ului la materii prime la cota standard ar lovi puternic producătorii, pe de o parte prin creșterea prețului materiei prime și pe de altă parte prin crearea unui context care va necesita rambursări de TVA. Guvernul a rezolvat problema și a venit în HG și cu următoarele exemple:

  • Exemplul nr. 1: Un producător agricol vinde caise care se încadrează la codul NC 0809 10 00 către un comerciant. Pentru livrarea efectuată producătorul agricol aplică cota de TVA de 11%. La rândul său, comerciantul vinde caisele cu cota de 11% indiferent ce destinaţie ulterioară vor avea fructele livrate: alimente, materie primă pentru dulceaţă, compoturi sau producţia de alcool.

  • Exemplul nr. 2: Un producător de miere livrează mierea, care se încadrează la codul NC 0409 00 00, atât către magazine de vânzare cu amănuntul, cât şi către fabrici de produse cosmetice sau către producători de hidromel. În toate situaţiile va aplica cota redusă de 11% la livrarea mierii.

  • Exemplul nr. 3: O persoană impozabilă importă ulei de soia, care se încadrează la codul NC 1507, pentru producerea de biodiesel. Cota de TVA aplicabilă pentru importul de ulei de soia este cota redusă de 11%.

Bunurile cu TVA redus:

a) animale vii şi păsări vii, din specii domestice, care se încadrează la codurile NC 0101 – 0105, 0106 14 10, 0106 19 00, 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80, 0106 41 00 şi 0106 90 00 destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente pentru consumul uman sau animal, de materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor pentru consumul uman sau animal, inclusiv în cazul în care acestea sunt utilizate pentru reproducţie;


b) carne şi organe comestibile care se încadrează la codurile NC 0201 – 0210;

c) peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, care se încadrează la codurile NC 0301 – 0308, cu excepţia peştilor ornamentali vii care se încadrează la codurile NC 0301 11 00 şi 0301 19 00;

d) lapte şi produse lactate care se încadrează la codurile NC 0401 – 0406

e) ouă de păsări care se încadrează la codurile NC 0407 – 0408, cu excepţia celor care se încadrează la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20; f) miere naturală care se încadrează la codul NC 040

g) alte produse comestibile de origine animală care se încadrează la codurile NC 0410, 0504 00 00, 0506 90 00, 0507, 0508 00, 0511 91, 0511 99;


h) legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, care se încadrează la codurile NC 0701 – 0714, cu excepţia celor care se încadrează la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;

i) fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se încadrează la codurile NC 0801 – 0814 00 00;

j) cafea, ceai, maté şi mirodenii, care se încadrează la codurile NC 0901 – 0910;

k) cereale care se încadrează la codurile NC 1001 – 1008, cu excepţia celor destinate însămânţării care se încadrează la codurile NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 şi 1008 21 00;

l) produse ale industriei morăritului, malţ, gluten de grâu, care se încadrează la codurile NC 1101 – 1107 și 1109, cu excepţia celor care se încadrează la codul NC 1106 20 10;

m) seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fructe diverse, furaje, care se încadrează la codurile NC 1201 – 1206, 1208 şi 1214, cu excepţia celor care se încadrează la codurile 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10;

n) grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală, produse ale disocierii acestora, grăsimi alimentare prelucrate, care se încadrează la codurile NC 1501 – 1517, cu excepţia celor care se încadrează la codurile NC 1503, 1505 și 1515 30;

o) preparate din carne, din peşte sau din crustacee, din moluşte sau din alte nevertebrate acvatice, care se încadrează la codurile NC 1601 – 1605;

p) zaharuri şi produse zaharoase, care se încadrează la codurile NC 1701 – 1704;

q) cacao şi preparate din cacao, care se încadrează la codurile NC 1801 – 1806;

r) preparate pe bază de cereale, de făină, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie, care se încadrează la codurile NC 1901 – 1905;

s) preparate din legume, din fructe sau din alte părţi de plante, care se încadrează la codurile NC 2001 – 2009;

ș) preparate alimentare diverse care se încadrează la codurile NC 2101 – 2106, cu excepţia preparatelor ce conţin alcool de la codul 2106 90 20;

t) băuturi, oţet comestibil şi înlocuitori de oţet comestibil obţinuţi din acid acetic, care se încadrează la codurile NC 2201 şi 2209 00;

ț) reziduuri şi deşeuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale, care se încadrează la codurile NC 2301, 2302, 2304 – 2306, 2308 şi 2309;

În același timp, cota redusă de TVA de 11% se aplică pentru laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică, respectiv formulele de lapte praf de început, de continuare şi de creştere, care se încadrează la codurile NC 0402 şi NC 1901 10.

(Citește și: ”Premierul a anunțat personal cele mai de impact măsuri fiscale: TVA de 21%, creșteri de accize, CASS la pensiile de peste 3000 lei. Urmează suprataxarea dividendelor, a băncilor și jocurilor de noroc, înghețarea salariilor și pensiilor în 2026. E doar primul din cele 3 pachete”)

(Citește și: ”Gabriel Biriș/ Pe cine sperie taxarea inversă?”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: