ce înseamnă spread la bursă

31 august, 2023

Pe măsură ce acțiunile companiilor europene își continuă declinul lunar, primul de acest fel din ultimele trei luni, se profilează un pericol care poate să împiedice redresarea economiei UE până la finele acestui an: stagflația, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg Markets Live.

Situația din Europa rămâne tensionată – activitatea încetinește accelerat

În timp ce investitorii au apreciat semnalele de încetinire a inflației și reziliența economiei americane, situația din Europa rămâne tensionată, se arată într-o analiză Bloomberg Markets Live.

Datele macroeconomice care au fost publicate în această săptămână arată că inflația din zona euro a scăzut doar marginal în august, în momentul în care scăderea activității din sectorul privat s-a accelerat în mod neașteptat.


La acestea se adaugă revenirea slabă post-pandemdie din China – o piață uriașă pentru sectoare europene importante precum industria extractivă, marfurile de lux și automotive – ceea ce face acțiunile din regiune să devină neinteresante, chiar dacă cotațiile vor scădea la un minim record, comparativ cu titluri similare din SUA.

 „Prețul mic este doar un criteriu pentru a stabili dacă ceva reprezintă o investiție atractivă”, spune Andrew Bell, directorul executiv al Witan Investment Trust, a cărui expunere în regiune reflectă atractivitatea acțiunilor individuale de calitate. „Avansul economiei europene va păstra o tendință de încetinire pe termen mai lung în comparație cu SUA și piețele emergente, iar dacă o creștere amplă în Europa va ridica cotațiile, scumpind acțiunile mai mulți investitori ar putea trece pe piețele emergente.”

Impactul unei încetiniri a avansului economic se manifestă deja în performanța slabă a sectoarelor ale căror profituri sunt cel mai strâns legate de mersul economiei.

Nu se întrevede o „redresare semnificativă” pe termen scurt


După ce au performat mai bine decât „acțiunile defensive” (acțiuni purtătoare de dividende consistente și profit constant, indiferent de starea pieței bursiere în ansamblul ei) până la începutul lunii august, așa-numitele sectoare ciclice au rămas codașe în ultimele săptămâni. Strategii de la JPMorgan se așteaptă ca acestea să subperformeze în continuare, deoarece nu se întrevede o „redresare semnificativă” a mediului de afaceri pe termen scurt.

Industria auto, a bunurilor de capital, comerțul cu amănutul, industria chimcă, sistemul bancar, producția de cipuri, turismul și divertismentul sunt în mod deosebit expuse riscului când economia merge prost, explică strategul-șef Mislav Matejka de la JPMorgan, citat de Bloomberg, deoarece, de asemenea, se pierde impulsul provenit de la randamentele obligațiunilor.

În mod obișnuit, randamentele mai mari se corelează cu sectoarele ciclice, însă de data aceasta mișcarea a fost provocată de „motive greșite” – retrogradarea ratingului datoriei SUA de către Fitch Ratings și o cerere mai redusă de obligațiuni, mai degrabă decât teama unei recesiuni în America, mai spune Matejka.

Obligațiunile, mai profitabile decât acțiunile europene

Pentru investitorii cu portofolii de active încrucișate, obligațiunile se dovedesc a fi mai atractive decât acțiunile, deoarece randamentele reale cresc, având în vedere „nerăbdarea investitorilor” ca inflația de bază să scadă la fel de repede ca presiunile generale asupra prețurilor, spun strategii de la Deutsche Bank.

Cumpărările de obligațiuni emise de Trezoreria SUA au depășit vânzările timp de 28 de săptămâni consecutive – cea mai lungă serie din 2010, potrivit unui anunț al Bank of America care citează EPFR Global. Aceasta înseamnă că Trezoreria SUA a marcat doar încasări în acestă perioadă.

În schimb, fondurile bazate pe acțiuni europene au pierdut din capital timp de 24 de săptămâni la rând.

Strategii de la Deutsche Bank spun că mutarea fondurilor înspre obligațiunile germane reprezintă „un punct intresant de intrare”, deoarece randamentul actual al obligațiunilor se situează deja peste ținta propusă pentru dobânzi în 2023. „Ne așteptăm ca obligațiunile germane să fie corelate negativ față de acțiuni și să ofere un randament real pozitiv (superior inflției – n.r.)”, explică ei.

Deprecierea acțiunilor europene

Această mișcare ar putea face ca acțiunile europene să rămână și mai în urmă față de cele din SUA până la sfârșitul anului.

Indicele european bursier Stoxx 600 a evolut sub S&P 500 (indicele bursei americane) timp de patru luni consecutive – pierzând tot avansul înregistrat la începututl anului – iar analiștii bursieri nu se așteaptă la o revenire a bursei europene până la finele anului.

Graham Secker, de la Morgan Stanley, are, de asemenea, o viziune negativă asupra perspectivelor acțiunilor europene, deoarece spune că optimismul privind o aterixare lină a economiei UE este exagerat. El se așteaptă ca macroindicatorii dezamăgitori să ducă la o restrângere a câștigurilor până la finele anului 2023, în timp ce acțiunile suferă de pe urma dobânzilor neobișnuit de mari și a condițiilor de creditoare mult mai stricte.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: