ce sunt reactoarele nucleare modulare mici

20 mai, 2023

Președintele SUA a anunțat la summitul marilor economii din Grupul celor 7 că două instituții financiare guvernamentale americane au emis scrisori de interes pentru împrumuturi potențiale de 4 miliarde de dolari pentru proiectul reactoarelor nucleare mici din România, arată un comunicat al Casei Albe. 

(Citește și: ”Ce sunt reactoarele nucleare modulare mici. Unde va fi primul din România”)

Proiect de interes din partea unor parteneri publici și privați din Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite

„Pe baza sprijinului acordat anterior de guvernul SUA pentru dezvoltarea primei centrale SMR de acest tip din România, care utilizează tehnologia NuScale Power a firmei americane și serviciile de inginerie și construcție ale Fluor Corporation, EXIM a emis o scrisoare de interes pentru un sprijin potențial de până la 99 de milioane de dolari pentru RoPower Nuclear S.A. pentru studii de proiectare – alături de manifestări de interes din partea unor parteneri publici și privați din Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite – care, împreună, se ridică la o valoare totală de până la 275 de milioane de dolari în faza inițială.

Aceste angajamente, împreună cu noile promisiuni ale României, sprijină achiziția de materiale de lungă durată, finalizarea analizei FEED (Front-End Engineering and Design), furnizarea de experți în gestionarea proiectului și activitățile de reglementare la fața locului.


În plus, DFC și U.S. EXIM au emis, de asemenea, scrisori de interes pentru un sprijin potențial de până la 1 miliard de dolari și, respectiv, 3 miliarde de dolari, pentru desfășurarea proiectului.

Atunci când va fi construit, SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziția către o energie curată, va crea mii de locuri de muncă și va consolida securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, arată comunicatul Casei Albe.

Compania de proiect pentru reactoare mici, lansată în 2022

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, a anunțat în septembrie 2022 că lansat împreună cu Nowa Power & Gas compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița.

Amplasamentul candidat de la Doicești a fost selectat în urma unui studiu in baza unui grant de 1,2 milioane dolari obținut de Nuclearelectrica de la USTDA pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor potențiale pentru reactoarele modulare mici.

Parteneriatul SUA – România în domeniul nuclear

  • În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, autorizarea și construcția unui reactor modular mic (SMR) in România.
  • La data de 9 octombrie 2020, România a semnat cu Statele Unite un Acord interguvernamental (IGA) în domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat și de Parlamentul României, conform Legii nr. 199/2021, având o susținere largă și fiind adoptat cu majoritate de voturi.
  • Mai mult, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, printr-un Memorandum de Înțelegere (MOU) încheiat cu Ministerul Energiei din România, interesul de a finanța proiecte importante de investiții energetice în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.
  • La data de 4 noiembrie 2021, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), NuScale si Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a accelera implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa, în prezența Ministrului român al Energiei, dl. Virgil Popescu. Importanța parteneriatului strategic dintre SUA și România și a rolului dezvoltarii reactoarelor modulare mici au fost evidențiate în discursurile de la COP26 oferite de către Secretarul american pentru Energie Jennifer M. Granholm, Departamentul pentru Energie al SUA, Trimisul Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Klaus Iohannis, Președintele României, precum și de Președintele SUA, Joe Biden.
  • La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri în valoare de 1,2 milioane USD de la USTDA pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor potențiale pentru reactoarele modulare mici. În mai 2022, după finalizarea studiului, au fost identificate mai multe amplasamente potențiale adecvate. Amplasamentul fostei centrale termice de la Doicești, județul Dâmbovița, România, a fost calificat drept amplasament candidat pentru studii și dezvoltări ulterioare aprofundate.
  • La data de 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.
  • În iunie 2022, președintele american Joe Biden a anunțat alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru următoarea etapă a dezvoltării reactoarelor modulare mici NuScale în România – studiul preliminar de inginerie și proiectare inițială (FEED) pentru proiectul SMR din România

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: