6 mai, 2023

Banca Transilvania și Raiffeisen Bank România au publicat vineri rapoartele financiare aferente primului trimestru din an, ambele instituții financiare prezentând cifre îmbucurătoare pentru acționari.

Principalele date extrase din rapoartele trimise BVB:

T1 2023, cel mai bun profit net trimestrial din istoria BT

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România, a raportat în primul trimestru din 2023 un profit net consolidat de 837 milioane de lei, comparativ cu 400 mil. lei în acelaşi trimestru din 2022. Aceasta este cel mai bun profit net trimestrial din istoria băncii de la Cluj.


În T1/2023 activele băncii au fost de 148 mld. lei, faţă de 140,5 mld. lei la decembrie 2022. În raportul publicat vineri seară la BVB, banca menţionează că a acordat 60.000 de credite în T1/2023 cu o valoare totală de 6,7 mil. lei. Soldul a ajuns la 68 mld. lei.

Valoarea depozitelor este de 127 mld. lei, din care 82,6 mld. lei pentru persoane fizice şi restul companii. 5.0000 de clienţi noi au ales banca în T1.

La Bursa de Valori Bucureşti, Banca Transilvania are o capitalizare de 13,4 mld. lei. La nivel individual, profitul băncii a fost de 676 mil. lei comparativ cu 308 mil. lei în T1/2022.

„Am început anul în forţă, implementând planul nostru de creştere a activităţii băncii şi susţinere a economiei naţionale, în ciuda climatului volatil şi incert atât pe pieţele financiare internaţionale, cât şi pe plan intern”, spune Omer Tetik, director general al băncii.

Activități intense de creditare la Raiffeisen


Raiffeisen Bank România a înregistrat în primul trimestru din 2023 un profit net de 414 milioane de lei, faţă de 218 milioane lei în perioada similară din 2022, în contextul unei activităţi de creditare intense pentru toate segmentele de business.

Veniturile s-au majorat cu 28% faţă de perioada similar din 2022, susţinute în principal de evoluţia activităţii de creditare pentru companii, dar şi de trendul ascendent al ratelor de piaţă, potrivit raportului publicat vineri la BVB.

Veniturile nete din comisioane au înregistrat o creştere uşoară de 1% an la an, datorită unei activităţi tranzacţionale intensificate în zona de carduri, dar şi din schimburi valutare.

Portofoliul de credite aferent persoanelor fizice s-a majorat cu 6%, cu un aport aproximativ egal în termeni procentuali din creditele de nevoi personale şi cele ipotecare.

În cazul clienţilor corporate creşterea a fost de 43% an la an, iar soldul de credite aferent clienţilor IMM a crescut cu 17% faţă de luna martie a anului precedent.

Stocul de economii s-a consolidat cu 4% an la an, în contextul creşterii bazei de depozite pentru toate tipurile de clienţi.

Raiffeisen Bank are 2,3 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice, în România, 4.908 de angajaţi în 291 de unităţi.

“Am continuat finanţarea sustenabilă a economiei româneşti, cu o preocupare permanentă legată de sănătatea financiară a parteneriatului cu clienţii noştri. Motiv pentru care, stocul de credite acordat clienţilor corporate a înregistrat un avans excelent de 43% an la an cu accent crescut pe finanţarea proiectelor sustenabile: energie regenerabilă, eficienţă energetică, precum şi finanţări ale proiectelor sociale”, a declarat Zdenek Romanek, CEO & Preşedinte Raiffeisen Bank România.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: