13 decembrie, 2022

Oficialii Departamentului de Energie al SUA au anunțat marți o realizare istorică în domeniul fuziunii nucleare: cercetătorii americani au produs, în premieră, mai multă energie din fuziune decât energia folosită pentru a alimenta experimentul, anunță CNN.

În cadrul experimentului derulat la Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) s-au introdus 2,05 megajouli de energie și s-au produs 3,15 megajouli de energie.

Au fost supraîncălziți atomi de hidrogen la temperaturi de peste 80 milioane de grade Celsius, la presiuni de miliarde de ori mai mari decât presiunea atmosferei terestre. Condițiile extreme duc la crearea de plasmă, iar atomii de hidrogen fuzionează și eliberează cantități uriașe de energie.

Instalația în care s-a realizat experimentul, o investiție de 3,5 miliarde dolari


Este pentru prima dată când un experiment a dus la un câștig semnificativ de energie (peste 50%). Cercetările în domeniul fuziunii nucleare au debutat în 1950.

Fuziunea nucleară este procesul prin care două nuclee atomice reacționează pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu masă mai ridicată) decât nucleele inițiale.

Fizicienii încearcă de câteva decenii să reproducă în reactoare procesul care se derulează în mod natural în stele, ca să producă energie. Până acum, cele mai avansate dispozitive consumau mai multă energie decât produceau.

Experimentul american a fost realizat în cardul Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) care este un laborator finanțat de guvernul Statelor Unite.

National Ignition Facility, parte a LLNL, este locul unde a fost realizată performanța, NIF fiind un laborator laser de cercetare de înaltă energie – o instalație de mărimea unui stadion sportiv și echipată cu 192 de lasere, construit cu investiții de 3,5 miliarde dolari.

Diferența dintre fuziune și fisiune

Energia nucleară din prezent este creată printr-un proces diferit, numit fisiune, care se bazează pe divizarea atomului, un proces ce generează deșeuri care pot rămâne radioactive zeci de mii de ani.

Fuziunea, însă, este mult mai sigură, produce foarte puține deșeuri și necesită cantități foarte mici de combustibil obținut din surse naturale și care se găsește din abundență. O parte din acest combustibil se extrage din apa de mare.

Din aceste motive, fuziunea nucleară a devenit o opțiune foarte atractivă de a genera energie, pe măsură ce lumea încearcă să scape de combustibilii fosili care sunt o cauză majoră a schimbărilor climatice.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: