13 octombrie, 2021

Ludovic Orban, fost președinte PNL, și-a depus miercuri demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Demisia devine efectivă din momentul depunerii, partidele parlamentare fiind obligate astfel de Ludovic Orban să deschidă negocieri pentru alegerea unui nou președinte.

Postul poate fi asigurat interimar – fără o durată precizată clar- de unul dintre vicepreședinți. Camera Deputaților are 4 vicepreședinți: Sorin Grindeanu (PSD), Alexandru Rafila (PSD), Florin Roman (PNL), Cristina Prună (USR).

Niciun partid parlamentar nu are majoritatea necesară impunerii noului președinte, poziția revenind PNL la negocierile din coaliția de guvernare PNL-USR-UDMR care s-au încheiat cu instalarea guvernului condus de Florin Cîțu, după demiterea Guvernului Orban.


Ludovic Orban a fost acuzat în interiorul partidului, de către membrii ai grupării care îl susține pe Florin Cîțu, că a cedat în favoarea USR portofolii importante în guvern doar ca să își asigure acest post.

”În urmă cu aproximativ 5 minute mi-am scris demisia și am înaintat-o către Biroul permanet și secretarul general. Consider că nu mai pot exercita funcția, nefiind președinte al PNL. Motivul real este că nu mai pot fi părtaș la decizii luate de o conducere instalată cu forța. (…) Nu pot fi părtaș la ce urmează să se întâmple în România. PNL a fost total decredibilizat, coaliția de centru-dreapta a fost făcută praf. Nu pot fi părtaș la acest proiect nebunesc care aruncă România în aer și lasă românii fără guvern și instituții care să le apere sănătatea și viața.

Demisia reprezintă o eliberare și un nou început. Sunt liber să susțin valorile liberale. Mă simt legat prin contractul de reprezentare, reprezint toți cetățenii care cred în proiectul liberal, care cred că România trebuie guvernată de o coaliție de centru-dreapta”, a anunțat miercuri Ludovic Orban.

Ludovic Orban și-a anunțat intenția de a demisiona imediat după Congresul PNL la care a pierdut funcția de președinte al partidului. La acel moment el a precizat că își depune demisia la cabinetul președintelui PNL, căruia i-a acordat un termen de 15 zile să găsească o majoritate pentru a impune un nou președinte al Camerei care să fie membru PNL.


Funcția de președinte al Camerei Deputaților este una cheie în activitatea parlamentară, Camera fiind una decizională la legi în multe domenii importante, precum justiția. Președintele Camerei este ales cu voturile majorității deputaților. Principala luptă pentru această funcție se va da între PSD și PNL.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: