19 iunie, 2013

Guvernul speră să obţină 300-350 milioane lei prin oferta de vânzare pe bursă a 10% din acţiunile deţinute de stat la Nuclearelectrica, potrivit strategiei de privatizare a pachetului minoritar, adoptate miercuri de Executiv.

„Sperăm să obţinem 300-350 milioane lei, cam asta ar fi maximul posibil”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță.

Pachetul de 10% scos la vânzare înseamnă 25.368.236 titluri. O tranşă de 85% din acest pachet urmează să fie alocată investitorilor instituţionali.


„85% din acţiuni vor fi oferite investitorilor instituţionali, iar diferenţa investitorilor de retail, în două tranşe, respectiv subscrieri mici care au valoare maximă până la 15.000 de acţiuni şi 5% cei care vor cumpăra peste 15.000 de acţiuni”, a detaliat Niță.

”Intervalul de preţ de subscriere aprobat de Guvernul României va fi menţionat în Prospect pentru a oferi atât Emitentului cât şi investitorilor confortul că există suficientă flexibilitate pentru a atinge punctul de echilibru dintre cerere şi ofertă, astfel încât să poată finaliza oferta, chiar în contextul unei pieţe volatile”, a menționat, marți, Guvernul.

Executivul și-ar dori o subscriere cât mai mare, în jur de 150% sau peste, la investitorii instituţionali, însă ministrul avertizează că energia nucleară nu este ”foarte simpatizată” de investitori.

”Eu aş vrea să obţin cât mai mult, dar trebuie să facem un raport între capitalul social, undeva la 2,5 miliarde lei, şi ceea ce putem obţine în condiţiile în care energia nucleară nu este foarte simpatizată de către investitori. Ştiţi ce s-a întâmplat în Japonia, la Fukushima, şi asta a avut o consecinţă asupra investitorilor”, a spus Constantin Niță.


Potrivit acestuia, întregul proces de vânzare a pachetului minoritar de acțiuni de la Nuclearelectrica este estimat să dureze până în jurul datei de 10 iulie.

Producătorul de energie electrică este deținut de statul român, prin Ministerul Economiei, în proporție de peste 90%, în timp ce restul de aproape 10% revin Fondului Proprietatea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: