SUA s-au retras oficial duminică din tratatul „Cer deschis”, la circa șase luni după ce președintele în exercițiu Donald Trump a anunțat această deczie, potrivit Departamentului de Stat al SUA, citat de CNN.
Din 1992 tratatul permite încă celor 34 de țări care mai sunt membre să efectueze zboruri de recunoaștere neînarmate, cu preaviz scurt, în spațiul aerian al celorlalte țări semnatare, pentru a culege date militare.
Administrația Trumpa invocat acțiunile Rusiei ca motiv pentru această decizie, respectiv limitele impuse de Rusia asupra zborurilor din apropierea enclavei sale Kaliningrad, o zonă aflată între Polonia și Lituania, în care armata rusă menține o prezență robustă.
SUA au acuzat, de asemenea, Rusia că a refuzat zborurile aflate la o distanță de 6,2 mile (circa 10 km) de granița dintre Georgia și Rusia, și că a refuzat un zbor aprobat anterior în zona unui exercițiu militar rus important.
(Citiți și: „Rusia amenință cu ieşirea din Tratatul ”Cer Deschis”)
Administrația Trump a ieșit, de asemenea, din Tratatul rachetelor nucleare cu rază medie de acțiune, decizie la care aliații european ai SUA nu s-au opus, spre deosebire de decizia pentru „Cer deschis”.
Acordul „Cer deschis” este unul din acordurile majore din domeniul militar pe care americanii îl aveau cu Rusia, tratat semnat și de celelalte state membre NATO. A fost negociat de președintele George H.W. Bush și secretarul său de stat, James Baker, în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice.
De atunci, acordul a fost semnat de 35 de țări (inclusiv România): Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, şi a intrat în vigoare în 2002.