4 septembrie, 2020

Comisia Europeană nu exclude o posibilă interzicere a tehnologiilor de recunoaştere facială pe teritoriul european, având în analiză rezultatele unei consultări publice pe tema viitorului inteligenţei artificiale, transmite Euractiv.

Kilian Gross, director în cadrul DG Connect, le-a transmis europarlamentarilor din Comisia pentru piaţa internă că toate opţiunile sunt încă pe masă.

Întrebat fiind dacă se are în vedere o potenţială interzicere a acestui tip de tehnologii, Gross a precizat că „nu vom exclude nicio variantă. Vom analiza toate opţiunile şi vom studia cu atenţie legislaţia actuală”.


Kilian Gross, care conduce unitatea de Tehnologii şi Sisteme pentru Digitalizarea Industriei din cadrul DG Connect, a punctat totodată modul în care reglementările GDPR, privind protecţia datelor, acoperă tehnologiile biometrice în anumite cazuri.

(Citiți și: ”Interviu Jeanette Hofmann / Corona-Apps și Bio-supravegherea: ”Noi nu avem controlul asupra felului în care ar putea fi folosită în viitor.””)

„Avem deja în Europa o legislație puternică în materie de recunoaștere facială, care nu trebuie neglijată. Este permisă numai în conformitate cu criteriile GDPR „, a spus el, adăugând totuși că executivul european va analiza „dacă avem nevoie de garanții suplimentare sau dacă trebuie să mergem mai departe și să nu permitem recunoașterea facială în anumite cazuri, în anumite zone sau chiar în anumite perioade de timp. Deci, nimic nu este exclus”.

Kilian Gross a făcut referire şi la concluziile unor consultări publice lansate de Comisie pe tema Cărţii Albe a inteligenţei artificiale, un document lansat în februarie. Acestea au scos în evidenţă temerile din spaţiul public cu privire la folosirea tehnologiilor de identificare biometrică de la distanţă.

„Cele mai mari riscuri identificate sunt cele la adresa drepturilor fundamentale şi în privinţa discriminării… ceea ce confirmă reacţiile pe care le-am avut imediat după lansarea Cărţii Albe. Vedem multe temeri cu privire la impactul identificării biometrice la distanţă, în spaţiile publice”, a adăugat oficialul european.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: