Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, pentru Europa FM, că doar 3,87% din cele aproape 7.832 de probe recoltate de la persoane care s-au vindecat de Covid-19 au anticorpi.
La nivel național, 6% din populație a fost imunizată după infectarea cu noul coronavirus, a declarat ministrul într-un interviu acordat Digi24.
“Informarea îmi spune că s-au raportat de către DSP-uri recoltarea serurilor reziduale în număr de 12.901. Dintre aceste seruri reziduale au fost lucrate la nivelul INSP 7.832, care doar 303 sunt pozitive, dând o rată de imunizare de 3,87%.
Media europeană și țările care au avut o infectare mai mare au raportat imunizarea de 5-6%. Pentru o trecere prin boală, noi avem o imunizare mică.
Avem studii în desfășurare care ne arată că o parte din subiecți pot face anticorpi într-un titlu mare, alții într-un titlu mic, iar alții nu fac anticorpi deloc la trecerea prin boală”, a declarat ministrul Tătaru.
Până mircuri, 2 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 89.891 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
Acesta a mai afirmat că 178 de milioane de euro costă testările Covid-19 ce vor fi făcute până în ianuarie anul viitor.
„Facem calcule pentru a putea recupera acești bani pe proiecte europene iar la nivelul Ministerului Sănătății doar calculele noastre și evaluările noastre pe testare până la sfârșitul anului, inclusiv luna ianuarie de anul viitor, ar include 178 de milioane de euro doar testările” a mai precizat ministrul Tătaru.
Pentru imunitate colectivă, adică împiedicarea izbucnirii unei epidemii, este nevoie ca 70% din populație să devină imună, trecând prin boală sau prin vaccinare. Potrivit OMS, la nivel global, între 10 și 20% din populație a avut Covid-19, cu sau fără simptome. Nu se cunoaște exact durata imunității dobândite.
În marea Britanie, de exemplu, un studiu recent estima la 13% ponderea în populație a celor deja infectați cu noul coronavirus.
În Spania, la începutul lunii iulie, studiile arătau că doar 5,2% din populație prezentau anticorpi la Covid-19. Studiul a cuprins 70.000 de persoane, testate în trei runde pe parcursul a patru luni și a arătat că 14% din cei care aveau anticorpi în prima fază nu mai aveau la a treia testare.