Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a decis vineri anularea decretului din 1934 care a acordat celebrei catedrale Sfânta Sofia din Istambul (devenită moschee după căderea Constantinopolului) caracterul de muzeu, anunță DPA, care citează agenția turcă Anadolu.
La scurt timp după anunț, Recep Tayyip Erdogan a scris pe Twitter: „S-a decis plasarea Sfintei Sofia sub administrarea Diyanet-ului (Autoritatea pentru culte) și redeschiderea acesteia pentru rugăciuni”.
Pentru a nu exista dubii, Erdogan a atașat imaginea decretului semnat.
Decizia instanței a apărut în ciuda apelurilor internaționale de a păstra caracterul de muzeu, aflat în patrimoniul UNESCO, al edificiului ridicat în secolul 6. Hagia Sofia a fost construită în 537 de Împăratul Iustinian.
Instanța din Turcia a judecat o petiție formulată de o obscură asociație, care a argumentat că Hagia Sofia a fost proprietatea sultanului Mehmed II, cel care în 1453 a cucerit Constantinopole și care a decis transformarea bisericii bizantine în moschee.
Asociația a mai pretins că semnătura lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, care apare pe decretul din 1934 este falsificată, deci actul administrativ este invalid.
La momentul declarării ca museum, Atatürk a spus că Hagia Sofia există ”pentru toate națiunile și religiile”. Hagia Sophia este vizitată anual de peste 3 milioane de turiști.
Demn de menționat, Turcia e a doua armată din NATO, iar ultimele luni au fost marcate de tensiuni cu Franța.
Reacții internaționale
SUA, Rusia, Grecia și UNESCO au exprimat îngrijorări cu mult înainte de pronunțarea deciziei. Președintele Erdogan a respins toate criticile internaționale, pe care le-a asimilat unor atacuri la suveranitatea Turciei.
Vineri, ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, a spus că acțiunea Turciei reprezintă o „provocare deschisă” pentru întreaga lume civilizată.
Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al circa 300 de milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume, declara în urmă cu o săptămână că transformarea catedralei Sfânta Sofia într-o moschee ar provoca o “prăpastie” între est şi vest.
Comisarul european Margaritis Schinas a declarat vineri, înainte de decizia emisă la Ankara, că o schimbare al statutului Sf. Sofia ”va submina ideile de toleranță și de deschidere ale Turciei”.