7 iulie, 2020

Ministrul de Externe Mevlüt Çavuşoğlu (foto) a avertizat luni că Ankara va riposta în situația în care UE va decide să aplice noi sancțiuni împotriva Turciei.

Pe fondul fricțiunilor între cele 2 părți, miniștrii de Externe ai statelor membre UE se întâlnesc pe 13 iunie la Bruxelles pentru a discuta despre relațiile Uniunii cu Ankara, în pregătirea acestei reuniuni șeful diplomației europene, Josep Borell, făcând o vizită în Turcia.

”Vom fi nevoiți să răspundem dacă UE ia decizii suplimentare împotriva Turciei, iar asta va creea tensiuni și mai mari”, a afirmat Çavuşoğlu, citat de Politico, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Josep Borell, organizată luni în Ankara.


Framța a cerut organizarea unei reuniuni a miniștrilor de Externe după ce Parisul și Ankara au schimbat replici dure din cauza unui incident militar petrecut în Mediterana, incident investigat în prezent de NATO.

Problema mai acută a UE este cauzată însă de activitățile din ce în ce mai agresive de exploatare a țițeiului și gazelor în zone pe care Cipru și Grecia le consideră ca făcând parte din apele lor teritoriale din Mediterana. UE a condamnat, în noiembrie, ”forajele ilegale” ale Turciei și a impus sancțiuni asupra a doi șefi de companie petrolieră turcească.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a spus săptămâna trecută că noi sancțiuni ”ar putea fi luate în calcul” după incidentul militar de acum 2 săptămâni produs între o fregată franceză și mai multe nave de escortă turcești.

Josep Borell a anunțat că vizita la Ankara este o încercare de ”de-escaladare a situației”, afirmând că ”relațiile dintre părți sunt departe de a fi ideale”.


Mevlüt Çavuşoğlu a insistat însă că Franța trebuie să își ceară scuze pentru acuzațiile false și l-a avertizat pe Josep Borell că UE nu trebuie să se gândească la sancțiuni pentru că ”dacă faceți asta atunci și noi am putea face anumiți pași în estul Mediteranei sau în alte zone”.

Ministrul turc de Externe a mai acuzat Bruxelles-ul că nu își respectă obligațiile asumate prin Acordul pe migrație, semnat la Ankara în martie 2016, acord care prevede ”relansarea” procesului de aderare a Turciei la UE. ”Știm că UE nu îi place asta, dar liberalizarea regimului de vize în relația cu Ankara este asumată de UE, deci trebuie să vă respectați promisiunea. Fie că vă place, fie că nu”, a afirmat Çavuşoğlu.

Ministrul turc de Externe a mai spus că, din punctul său de vedere, de-escaladarea se poate realiza numia cu ajutorul ”medierii corecte” de către Bruxelles a relațiilor Turciei cu Franța, Cipru și Grecia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: