23 martie, 2011

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, miercuri, Serviciului Român de Informaţi să prioritizeze în continuare chestiunile legate de siguranţa energetică, securitatea alimentară, nucleară şi sanitară ale României.

”O prioritare rămâne în continuare siguranţa energetică şi eventuale vulnerabilităţi din punctul de vedere al asigurării necesarului de energie pentru economia naţională şi pentru populaţie. În sfârşit, aş menţiona ultimele două priorităţi, securitatea alimentară şi nucleară. Trebuie să intre în atenţia SRI, pentru a preveni orice risc din acest punct de vedere!”, a spus Băsescu, la bilanţul SRI.

El a cerut un răspuns la problema legată de faptul că asistenţa medicală din România este mai slabă, deşi a fost crescut bugetul acestui sector.


”Nu în ultimul rând, rămâne o prioritate securitatea sistemului de sănătate, unde încă nu avem un răspuns: de ce, dacă a crescut bugetul de la un miliard la patru miliarde de euro, de ce asistenţa medicală este mai slabă? Încă nu avem un răspuns clar şi implicit nu avem o soluţie de gestionare eficientă a resurselor”, a mai spus Traian Băsescu.

De asemenea, şeful statului a susţinut că SRI este în acets moment un servicu depolitizat.

”Modernizarea rapidă şi temeinică a SRI a fost posibilă pentru că nu a putut fi influenţată prin numiri de oameni politici, de partide. Din 2004, de la preluarea mandatului, eu nu am acceptat niciun fel de intervenţie în numirile la nivel judeţean sau central şi domnul director Maior vă poate confirma că niciodată nu i-am cerut nici măcar numirea unui ofiţer undeva într-un judeţ sau altul, darămite să-i cer vreodată numirea vreunui şef de secţie sau a unui om din conducerea serviciului”, a afirmat liderul de la Cotroceni.

El a subliniat şi necesitatea unei cooperări eficiente între SRI şi celelate instituţii pentru combaterea crimei organizate.


Directorul SRI, George Maior, a arătat că odată cu procesele de descentralizare  administrată, multe din riscurile şi vulnerabilităţile actuale nu mai sunt gestionate doar la nivel central.

”Cooperarea pe orizontală cu beneficiarii de informaţii este o necesitate în prezent deoarece riscurile de securitate sunt mult mai dinamice, volatile şi complexe”, a spus Maior.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: