6 februarie, 2020

Patronatul Furnizorilor de servicii Medicale Private a anunțat joi că ia în calcul să nu mai semneze contracte anuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, contracte ce le permit în momentul de față asiguraților să facă analize, radiografii și chiar unele tratamente complet gratuite sau cu coplată, în unitățile private.

Dacă se va întâmpla acest lucru, asigurații vor fi obligați să plătească în privat integral costul tuturor serviciilor medicale de care beneficiază.

Anunțul vine după ce Guvernul Ludovic Orban a a doptat marți ordonanța de urgență ce deschide accesul clinicilor private la serviciile de urgență și la programele naționale de sănătate.


OUG a fost prezentată într-o formă inițială săptămâna trecută, însă acuzațiile că se liberalizează serviciile medicale în detrimentul pacienților au detrminat Executivul să introducă în forma finală a actului normativ precizarea că asigurații nu vor plăti nicio sumă suplimentară.

Furnizorii de servicii medicale private – spitale și clinici – sunt obligate să se încadreze în sumele decontate la CNAS, la fel ca și spitalele de stat.

Pentru a se putea impune această obligație, OUG prorogă, până la 1 aprilie 2021, coplata introdusă anul trecut de Guvernul PSD – ALDE, ce le permitea clinicilor private să le ceară asiguraților sume suplimentare pentru serviciile medicale oferite.

Patronatele din domeniul au explicat că sumele decontate de CNAS sunt mai mici decât costurile reale. Unitățiile de stat acoperă diferențele dintre costul real și cel decontat de CNAS prin sumele primite de la buget pentru salariile medicilor.  


Coplata a fost introdusă anul trecut, dar nu figurează în contractele-cadru, care nu au fost încheiate.

(Citiți și: „Guvernul introduce coplata pentru serviciile medicale. Cum ar putea funcționa – varianta furnizorului privat și cea a pacienților”)

Din Patronatul Furnizorilor de servicii Medicale Private (PALMED) fac parte cele mai cunoscute spitale și clinici private din România: Medlife, Sanador, Regina Maria, Polisano, Monza, Medicover, Centrul Medical Academica, Ponderas, Synevo, Neolife, Hiperdia etc. Membrii PALMED au o cotă de 70% din piața serviciilor medicale private din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: