13 decembrie, 2019

Romgaz (SNG) a informat Ambasada Spaniei de întârzierile pe care le înregistrează compania Duro Felguera, care, în consorţiu cu Romelectro, reconstruieşte termocentrala pe gaze de la Iernut, potrivit oficialii producătorului de gaze citaţi de Agerpres.

Romgaz este în litigiu cu cele două companii pentru nerespectarea iminentă a termenilor de finalizare a investiției. Centrala de la Iernut este unul dintre producătorii cheie ai sistemului energetic național.

Investiția înseamnă intrarea în sistem a unei capacități noi de 430 MW cu o reducere semnificativă de noxe, iar oprirea centralei a fost unul din motivele scăderii profitului SNG din acest an.


„Ambasada Spaniei a fost anunţată în legătură cu această situaţie. Managementul Romgaz face toate eforturile ca proiectul să fie finalizat cât mai repede”, au spus oficialii Romgaz.

Acţionarii Romgaz (SNG), dintre care Ministerul economiei şi Energiei deţine 70% din acţiuni,  au  aprobat achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi/sau reprezentare juridică externă a Romgaz, într-un posibil litigiu cu asocierea Duro Felguera şi Romelectro, având ca obiect dezvoltarea C.T.E. Iernut.

„Vom apela la servicii juridice pentru a ne asigura că posibilele prejudicii din partea consorţiului sunt diminuate la maxim”, au arătat responsabilii companiei de gaze.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.


Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale, dar au apărut întârzieri, atât ca urmare a unor neînţelegeri între parteneri, cât şi a unei prevederi din OUG 114 privind majorarea salariilor în construcţii, după cum declara Adrian Volintiru, directorul companiei, la sfârşitul lunii august.

„Am convocat toţi partenerii din proiect să vedem cum facem să deblocăm situaţia. Ceea ce ne-a impactat au fost prevederile din OUG 114 vizavi de construcţii, pentru că a urmat o instrucţiune, ar fi trebuit să urmeze alta care nu a mai fost dată şi încercăm să deblocăm această poveste”, a declarat, atunci, Adrian Volintiru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: