29 octombrie, 2018

Uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, editorialist al publicaţiei Washington Post, a readus în discuţie, la nivel european şi nu numai, problema vânzării de armament către Arabia Saudită.

Arabia Saudită se află pe locul patru în clasamentul celor mai importanţi parteneri comerciali ai României în ceea ce priveşte exporturile de arme.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre să interzică exportul de arme şi tehnologie de supraveghere către Arabia Saudită, ca răspuns la uciderea lui Khashoggi. Măsura nu este obligatorie, fiind neclar în ce măsură aceasta va produce orice fel de efecte.


Discuţia legată de arme a creat însă tensiune între liderii de la Berlin şi de la Paris, care s-au contrat la sfârşitul săptămânii pe această temă. Cancelarul german Angela Merkel a precizat că susţine oprirea exporturilor de arme către saudiţi, până la soluţionarea anchetei legate de moartea jurnalistului, în vreme ce preşedintele francez Emmanuel Macron a catalogat astfel de măsuri drept “demagogie pură”.

În urma unei întâlniri la un summit privind situaţia din Siria, care a avut loc în acest weekend la Istanbul, cei doi lideri au convenit să nu mai aibă nicio luare e poziţie pe această temă până când nu se vor coordona „la nivel european”.

Macron a precizat că vânzările de arme către Riad, al doilea cel mai mare „client” al Franţei, după India, „nu au nicio legătură cu domnul Khashoggi. Nu trebuie să amestecăm totul”. Preşedintele francez a mai adăugat că dacă Arabia Saudită ar fi sancţionată, acest lucru ar trebui să se întâmplă în toate domeniile, nu doar în zona militară.

Arabia Saudită este al patrulea cel mai mare partener al României în ceea ce priveşte comerţul cu armament.


Anul trecut, România a exportat arme în valoare de aproape 14 milioane de euro către Riad, valoarea totală a exporturilor către saudiţi ridicându-se la peste 55 de milioane de euro în perioada 2000-2017, reiese din calculele cursdeguvernare pe baza rapoartelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Jamal Khashoggi, rezident american şi editorialist al Washington Post, a dispărut la începutul lunii octombrie după ce a intrat în clădirea consulatului saudit din Istanbul pentru a obţine unele documente necesare căsătoriei cu Hatice Cengiz.

Timp de câteva săptămâni, Arabia Saudită a negat că ar cunoaşte ce s-a întâmplat cu Khashoggi, precizând că acesta ar fi părăsit consulatul. Ulterior, Riadul a declarat că jurnalistul a murit în urma unei altercaţii care a avut loc în incinta consulatului. Regatul a trimis o echipă în Turcia pentru o investigaţie comună şi găsirea de dovezi despre crimă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: