3 iulie, 2012

Judecătorii Curţii s-au reunit în plen marţi, luând act de atacurile virulente pe care Guvernul, alte autorităţi publice, precum şi unele mijloace de informare în masă le-au declanşat la adresa CCR, culminând cu tot felul de soluţii pentru desfiinţarea acestei instituţii – potrivit Agerpres.

Într-un comunicat dat publicității marți, CCR precizează că, având în vedere situaţia deosebit de gravă, atacurile fără precedent la adresa Curţii şi a judecătorilor săi, precum şi ameninţările cu revocarea lor, a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi celelalte instituţii europene. î

„Toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale în componenţa actuală, stabilită pe baza Constituţiei. Această măsură încalcă grav dispoziţiile art. 145 din Constituţia României, în care se prevede că pe durata exercitării mandatului judecătorii sunt inamovibili – adică nu pot fi revocaţi”, se arată în comunicat.


USL a deciz, în sesiuena extraordinară a Parlamentului, să-l revoce pe Avocatul Poporului, cel care putea sesiza Curtea Constituțională. Demiterea Avocatului Poporului se înscrie în logica declarată de liderii USL de a-l suspenda pe președintele Traian Băsescu.

Înaintea ședinței parlamentului, Crin Antonescu declara că miza este controlul Curții Constituționale :

”Miza principală, sub o formă sau alta, este intrarea în normalitate a Curţii Constituţionale. Mai explicit, înseamnă schimbarea componenţei acestei Curţi. Presupun, pe scurt, că parlamentul care a numit şase judecători din nouă are dreptul să-i revoce. (…) Eu, Crin Antonescu, consider că în actuala componenţă Curtea Constituţională este o ruşine” – a declarat Crin Antonescu la postul de televiziune Antena3. ”Nu putem face nimic în această țară cu o asemenea Curte” , a adăugat Antonescu, care spune că actuala Curte Constituțională ”este o rușine”.

Potrivit Constituției, judecătorii Curții Constituționale sunt inamovibili pe perioada mandatului (nu pot fi demiși) și independenți.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: