10 august, 2018

Încredererea în economie a crescut marginal în iulie faţă de iunie, dar tendinţa de scădere anuală se menţine încă solidă, potrivit raportului lunar al CFA România.

Mai mult, analiştii CFA din România estimează că deprecierea leului se va amplifica şi dobânzile vor continua să crească, ceea ce semnalează că aşteptările privind inflaţia sunt încă defavorabile, în ciuda noii tendințe curente de scădere.

Astfel Indicatorul de Încredere Macroeconomică calculat CFA România a crescut cu 1,4 puncte față de iunie, până la valoarea de 45,1 puncte, dar este încă mai mic cu 14,5 puncte față de iulie 2017.


Deteriorarea principalelor repere macroeconomice ar urma să se concretizeze astfel:

  • o depreciere a leului mai mare pe următoarele 6 luni, care ar duce cursul la 4,7224 lei / euro, faţă de media anticipaţiilor de luna trecută de 4,7210 lei / euro,
  • depreciere mai temperată pe 12 luni până la 4,7688, față de anticipația de 4,7929 lei / euro de luna trecută,
  • rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2019/iulie 2018) se menține mult peste cea estimată de BNR, la 4,66%, deși sub anticipația de luna trecută , de 4,85%;
  • anticipația privind ROBOR cu scadenţa de 3 luni peste 12 luni este de 4,16%, mult peste cea anterioară de 3,85%;
  • randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadența de 5 ani este de 5,28%, peste cea anterioară de 5,24%.

„Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative”, spune raportul CFA România.

 


Circa 85% dintre analiștii CFA România se așteaptă la deprecierea leului și peste 87% la creșterea dobânzilor.

Peste 76% dintre participanții la sondaj anticipează o majorare a primei de risc de țară (cotația CDS), iar valoarea medie anticipată a acesteia este de 119 bps (puncte de bază), în creștere cu aproximativ 25 bps față de valoarea actuală.

Indicatorul de Încredere CFA România

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 şi cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat in ultima saptămână, iar Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

  • Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 150.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 148 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 220 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: