Odată rezolvată problema mai stringentă- modificarea Codului penal, Liviu Dragnea pregătește următoarea mutare în asaltul asupra ”statului paralel”.
Cel vizat este, de această dată, președintele Iohannis, care întârzie decizia privind viitorul șefei DNA, Laura Codruța Koveși.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a anunțat joi că a discutat cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și că din punctul său de vedere suspendarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis trebuie să fie o opţiune serioasă din cauză că președintele ”îşi bate joc de Constituţie”.
Liviu Dragnea a spus că luni, 9 iulie, va fi luată decizia împreună cu C.P. Tăriceanu, dar ”ordinea de bătaie” pare să fi fost stabilită anterior.
Un amănunt semnificativ: sesiunea extraordinară se încheie oficial abia pe 19 iulie, în condițiile în care sesiunea a fost convocată pentru modificarea Codului penal, a Codului administrativ, pentru aprobarea directorului SIE, chestiuni care puteau fi tranșate rapid, în doar o săptămână.
În aceste condiții, există suficient timp pentru ca procedura parlamentară de suspendare să se poată derula în această sesiune extraordinară.
Argumentele politice…
Întrebat cât mai aşteaptă ca preşedintele să spună dacă o revocă pe şefa DNA, Liviu Dragnea a afirmat:
”Eu nu aştept răspuns, pentru că nu trebuie să îmi dea mie răspuns, ci Constituţiei, o Constituţie de care îşi bate joc. Nu îl interesează nici legea, nici Constituţia, nu-l interesează decât propria protecţie, ca să vorbim foarte răspicat.
Spunea ieri despre dictatura majorităţii. Păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că majoritatea este unul din pilonii fundamentali ai democraţiei. De asta se fac voturi, de aia merg oamenii să voteze liber când sunt alegeri, ca să aleagă o majoritate care să hotărască, să legifereze şi să conducă prin guvern treburile ţării.
Şi este deranjat de majoritate. Deci este exact logica unui dictator că nu contează majoritatea, nu contează votul, contează doar ce vrea unul singur care trebuie să aibă subordonate toate instituţiile – parlamentare, ale guvernului, serviciile şi absolut tot ce mişcă, CCR”.
Liviu Dragnea a spus că a discutat cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu despre suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis.
”Am discutat acum cu dl Tăriceanu şi i-am spus că, din punctul meu de vedere, suspendarea preşedintelui trebuie să fie o opţiune serioasă, pentru că dacă doar stăm şi ne plângem că nu respectă azi Constituţia, nu respectă mâine Constituţia, poate mai trimite un alt consilier prezidenţial să mai ameninţe vreun judecător de la CCR.
O fi trimis consilieri prezidenţiali să ameninţe şi judecători de la Înalta Curte, nu poate să spună nimeni că nu-i adevărat. Şi dacă noi doar stăm şi constatăm, atunci nu ne exercităm un atribut important al acestui for, care este forul suprem din România. (…) Şi dl Tăriceanu a spus că este de acord şi trebuie să analizăm foarte serios zilele astea şi luni să luăm o decizie: da sau nu”, a spus Liviu Dragnea.
… și argumentele financiare: poprire pe conturile președintelui
Până la decizia de luni, preşedintele PSD a făcut o deschidere surprinzătoare: el i-a întrebat public pe preşedintele ANAF, Ionuţ Mişa, şi pe Ministerului Finanţelor, Eugen Teodorovici, dacă ”au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul preşedinte Iohannis”.
”Îl întreb şi acum pe domnul Mişa, care este preşedintele ANAF, dacă această instituţie, precum şi Ministerul de Finanţe: au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul preşedinte Iohannis?
Îi întreb acum, public, dacă au atât de mulţi bani la buget şi nu au nevoie de ei, poate dăm drumul la o amnistie fiscală, dacă sunt prea mulţi bani şi nu mai au loc în cuferele de la trezorerie sau de la domnul Mavrodin.
Îi întreb şi eu, nu vreau să îi întreb la telefon, îi întreb public, pentru că este o întrebare pusă de multe ori, pusă în studiourile de televiziune, la care văd că nu răspunde nimeni. E făcută şi plângerea penală împotriva domnului Iohannis şi nu numai, bineînţeles o minge de ping pong între DNA, Parchetul de la Sibiu şi apoi la DNA, pentru că le e frică.
Acolo discutăm de nişte case obţinute prin fals şi sute de mii de euro pe care nu le dau înapoi la statul român. Punct. Ca să vorbim de chestiuni penale, unde nu mai sunt interpretări, sunt fapte dovedite de documente. Să îi plătească. Toţi să îi plătească (datoriile la stat – n.red.). Domnul Mişa ar trebui să se ocupe să ia banii de la toţi, începând cu Iohannis”, a clamat Liviu Dragnea.
Întrebat dacă decizia ar trebui să se aplice şi celor condamnaţi care au prejudiciat statul, Dragnea a spus: “Decizie definitivă? De ce nu?”
De ce trebuie ANAF-ul să preia imobilul și să primească despăgubiri
Liviu Dragnea nu a oferit detalii legate de sumele pe care familia președintelui le-ar datora statului.
Administrația Prezidențială preciza, în aprilie 2017: ”Dl Iohannis respecta pe deplin hotărârea justiției și, fără nici o îndoială, va returna imediat sumele care i-au fost virate în baza contractului de închieriere începand cu data comunicarii deciziei civile a Curtii de Apel Brașov”.
Soții Carmen și Klaus Iohannis au pierdut definitiv, în 2017, dreptul de asupra clădirii, deoarece au cumpărat-o de la un fals moștenitor.
Deoarece s-a dovedit în instanță că certificatul de moștenitore era fals, imobilul a revenit la ultimii săi proprietari, Maria și Elisei Ghenea. Cei doi muriseră însă în urmă cu 50 de ani, fără a avea moștenitori, iar legea prevede în aceste situații că bunul intră în proprietatea statului.
În acest caz, statul (prin ANAF) trebuia să înscrie imobilul în Cartea funciară și să primească și despăgubiri pentru perioada în care nu s-a folosit de clădire, dar în care familia Iohannis a încasat o chirie de 20.000 de dolari/pe an, de la Raiffesen Bank.