17 septembrie, 2017

Miniştrii de finanţe din Franţa, Germania, Italia şi Spania au formulat o scrisoare comună prin care se solicită instituţiilor europene întroducerea unui impozit pe veniturile realizate în Europa de către companii străine de tehnologie.

Măsura, semnată sâmbătă de cei 4 miniștri de Finanțe la ultima reuniune a ECOFIN, vizează în primul rând marii giganți americani ai domeniului, precum Google, Facebook sau Amazon.

Cele 4 state cer Comisiei Europene (CE) să prezinte o soluție care să conducă la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE realizată de către companiile din domeniul tehnologiilor digitale, care să înlocuiască impozitului pe profit care se aplică în prezent. O soluție este așteptată până în luna decembrie.


Marile grupuri de tehnologie sunt acuzate că speculează portiţele din legislaţia fiscală şi transferă veniturile făcute în Uniunea Europeană către jurisdicţii permisive, de obicei Irlanda, pentru a scăpa de impozitul pe profit.

De precizat că informația este comunicată de un comunicat al Ministerului român de Finanțe. Potrivit Agerpres, inițiativa de ”impozitare corectă” a giganților online este susținută de alte 6 state: Austria, Bulgaria, Grecia, Portugalia, România și Slovenia

În România, în iulie 2017, ministrul Culturii Lucian Romașcanu anunța că problerma este în stadiu de ”analiză”, statul verificând dacă marile companii de pe piaţa online care nu au deschis filiale în România, deci obţin venituri de pe piaţa locală, îşi plătesc toate impozitele datorate statului român.

De precizat: o analiză similară fusese anunțată în mai 2016 de fostul președinte ANAF Dragoș Doroș.


Până în acest moment, guvernul nu a anunțat public dacă a finalizat această analiză și cu ce rezultat.

Statele au început deja să adopte măsuri individuale de protecție: în Franţa, de exemplu, Google a fost obligată de justiţie să achite 1,1 miliarde de euro pentru că îşi gestiona operaţiunile din Hexagon prin filiala irlandeză.

Decizii similare au fost dictate și de la nivel european: Apple, de pildă, a fost obligată să plătească taxe retroactive de 13 miliarde de euro pentru că ar fi beneficiat de un regim fiscal preferenţial în Irlanda.

Miniştrii de finanţe din cele 4 ţări occidentale transmit că este nevoie de un nou sistem de taxare pentru ca veniturile să fie impozitate acolo unde sunt făcute.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: