25 iulie, 2017

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) se oferă să colaboreze cu Guvernul pentru identificarea soluțiilor necesare îmbunătățirii sistemului de sănătate, anunță organizația într-o scrisoare deschisă trimisă autorităților și intitulată „Sistemul de sănătate din România trebuie să fie o prioritate”.

FIC a identificat, analizând  raportului “Health at a Glance: Europe 2016 – State of Health in the EU Cycle”, al Comisiei Europene, cei doi piloni pe care trebuie găsite urgent măsuri concrete .

Sustenabilitate

  • Reformele trebuie corelate cu evoluția demografică pentru a putea contrabalansa micșorarea bazei de contribuții și efectul acestei micșorări asupra finanțării.
  • Fondurile alocate pentru sistemul de sănătate trebuie cheltuite în mod eficient și înțelept; au existat numeroase situații, amplu investigate de presă și de autoritățile competente, în care fondurile alocate pentru achizițiile din domeniul sănătății nu au fost cheltuite corespunzător. Fondurile trebuie alocate și cheltuite transparent și pe baza unor criterii de performanță. Deși în ultimii ani bugetul pentru sănătate a crescut, nivelul fondurilor alocate pentru infrastructură și echipamente a rămas constant. În același timp, bugetul pentru medicamente (BaT) a fost stabilit la nivelul consumului din trimestrul al IV-lea al anului 2011 și a fost menținut la acel nivel în ultimii ani, de aceea recomandăm creșterea bugetului alocat medicamentelor bazat pe măsuri obiective prin extinderea bazei de contribuție pentru bugetul FNUASS sau alte acțiuni de transparentizare.
  • Infrastructura sistemului de sănătate trebuie modernizată rapid în România; autoritățile trebuie să accepte că fondurile disponibile nu acoperă toate nevoile și astfel este necesară prioritizarea cheltuielilor.
  • Pe termen lung, este necesar un cadru predictibil și transparent pentru finanțarea sistemului de sănătate, precum și îmbunătățirea cadrului legislativ pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat în România.

Calitatea serviciilor medicale

  • Tratamentele medicale trebuie să rămână pe piața din România și pacienții trebuie să aibă acces la acestea în timp util pentru a nu le afecta starea de sănătate;
  • Pacienții trebuie să aibă acces rapid la medicamente și terapii inovative conform standardelor UE, România fiind cu mult sub aceste standarde;
  • În ultimii 8-10 ani, România a aprobat doar 50 de medicamente noi comparativ cu 650 aprobate în UE; o Cetățenii trebuie să aibă acces la tratamente inovatoare și standarde rezonabile, fără discriminări.

Consiliul Investitorilor Străini este asociația celor mai importanți investitori străini din România. FIC numără 130 companii membre, firme care au împreună o cifră de afaceri de peste 180 de miliarde lei și angajează 4% din forța de muncă din România.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: