Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a susţinut joi dimineaţă că americanii şi-au luat angajamentul de a menţine pacea şi securitatea în centrul şi estul Europei.
Anunțul a fost făcut în timpul unei conferinţe de presă comună cu președintele Poloniei, Andrzej Duda.
Puncte- cheie: apărare și securitate energetică
În discursul introductiv, președintele Andrzej Duda a punctat temele abordate în discuția directă cu Donald Trump, detaliate ulterior în cadrul delegațiilor lărgite.
În plan regional, discuțiile au vizat situația din Ucraina și amenințările Rusiei.
În plan bilateral, discuțiile au vizat componenta de apărare și componenta economică complementară. Andrzej Duda a afirmat că părțile au convenit încheierea unor contracte pentru modernizarea dotărilor armatei poloneze și diversificarea programelor militare comune.
Un accent deosebit a fost pus de președintele Poloniei pe perspectiva încheierii unor contracte pe termen lung de furnizare de gaz lichefiat, Andrezej Duda catalogând drept un ”succes” primul import de LNG american primit pe data de 8 iunie, care a demonstrat că Polonia își poate diversifica sursele de aprovizionare cu gaz.
Președintele Poloniei a precizat că problema securității energetice va face și obiectul unei discuții aprofundate în cadrul summit-ului ”Inițiativei celor Trei Mări”, cu subiectul complementar al dezvoltării conexiunilor energetice nord-sud.
Trump: Polonia este un partener, luptăm umăr la umăr
În discursul său, președintele Trump a mai precizat că polonezii şi americanii colaborează în regiune pentru a combate agresivitatea Rusiei. ”Alianța solidă cu Polonia rămâne esențială în descurajarea conflictelor și în garantarea că un război între marile puteri nu va mai lovi niciodată Europa”, a afirmat Donald Trump.
Pozițiile exprimate de Donald Trump apar în ziua în care Polonia a anunțat că a ajuns la o înțelegere privind achiziționarea de sisteme de rachete Patriot și cu 2 zile înaintea preconizatei întâlniri Trump-Putin, la Hamburg, în marja summit-ului G20.
Preşedintele Trump a mulţumit în discursul său polonezilor pentru bunătatea arătată militarilor americani staţionaţi în Polonia și a mulţumit guvernanţilor care au suplimentat cheltuielile militare pentru ca ţara să îndeplinească obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, convenit la nivelul NATO.
Președintele Trump a ţinut să menţioneze că Polonia este una dintre puţinele ţări care-şi respectă obligaţiile financiare faţă de NATO.
”Polonia nu este doar un prieten important, dar şi un aliat şi un partener militar, am luptat umăr la umăr”, a declarat Donald Trump.
De asemenea, preşedintele polonez a declarat că Statele Unite sunt serioase cu privire la securitatea Poloniei.
”Ne considerăm parteneri loiali, care cooperează în mai multe domenii, printre care se numără şi securitatea. Am sentimentul că Statele Unite sunt serioase cu privire la securitatea Poloniei”, a declarat și președintele Andrzej Duda.
Polonia este prima ţară de pe flancul estic al NATO vizitată de către preşedintele Trump, după ce acesta şi-a afirmat în urmă cu aproape o lună angajamentul faţă de Articolul 5.
Oficialii polonezi au așteptări mari de la această vizită, președintele Duda declarând Reuters că prezența lui Donald Trump la Varșovia va consolida poziţia statului polonez în cadrul Uniunii Europene.
Primul contact al lui Donald Trump cu un lider est-european după preluarea mandatului de președinte al SUA a fost însă cel cu președintele român Klaus Iohannis, pe care l-a primit în iunie la Casa Albă.
Președintele Donald Trump se află joi într-o vizită la Varșovia, în Polonia, unde participă, în calitate de invitat special, și la Summitul ”Inițiativei celor Trei Mări” (Baltică — Adriatică — Neagră), înainte de a lua parte la Summitul G20 din Germania, care se va desfășura vineri și sâmbătă la Hamburg.
La summit-ul organizat de Varșovia participă șefi de stat și reprezentanți ai acestora din 12 țări din Europa Centrală și de Est, respectiv din Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.