Proiectul Legii lustraţiei, care are în vedere interzicerea unor drepturi pentru cei care au făcut parte din aparatul de partid în vremea regimului comunist, a primit marţi votul final al Camerei Deputaţilor – for decizional în acest caz, anunţă AGERPRES.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 167 de voturi pentru, patru abţineri şi niciun vot împotrivă.
Conform votului deputaţilor, nu sunt lustrabile persoanele care au deţinut calitatea de şef al unei misiuni diplomatice sau consulare din străinătate, precum şi persoanele asimilate personalului diplomatic şi consular cu funcţii de conducere în cadrul acestora.
Eliminarea acestei prevederi a fost făcută la solicitarea preşedintelui Comisiei juridice din Senat, Daniel Buda, acesta calificând respectivul alineat ca fiind o „eroare materială”.
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a acuzat, de la tribună, „încălcarea grosolană” a Regulamentului. „Nu pot să influenţez votul, dar să modificaţi un raport în plenul Camerei Deputaţilor este o încălcare grosolană a Regulamentului. Singura soluţie este retrimiterea la comisie. E treaba dvs. să mai adăugaţi o bilă neagră la încălcarea Regulamentului”, a afirmat Mircea Duşa.
Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat, la rândul său, că eroarea materială nu se supune votului, ci se corectează.
Preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Ioan Oltean, a susţinut că este corect ca, atât timp cât există o contestare din partea Opoziţiei, să nu existe nicio problemă. „Opoziţia a contestat că nu ne ţinem de Regulament.
În momentul în care nu ne supunem votului, nu ne ţinem de Regulament. Conform Regulamentului, această eroare materială se constată şi dăm votul final pe mediu”, a spus Marton Arpad. Acesta şi-a exprimat totodată regretul faţă de faptul că deputaţii PNL nu au fost alături de cei care au votat această lege. „Îmi pare rău că aceşti specialişti fac afirmaţii care nu se susţin. Eliminarea unui text din textul adoptat nu înseamnă eroare materială. Eliminaţi alineate, articole întregi. Aceasta nu este o eroare materială! Când nu este Opoziţia în sală nu vă place, când este în sală nu vă place!”, a replicat Mircea Duşa.
Deputaţii au votat apoi pentru Legea lustraţiei, „spre bucuria multora şi insatisfacţia altora”, după cum a apreciat Ioan Oltean.
Proiectul Legii lustraţiei, care are în vedere interzicerea unor drepturi pentru cei care au făcut parte din aparatul de partid în vremea regimului comunist din perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, a fost adoptat marţi pe articole de plenul Camerei Deputaţilor – for decizional în acest caz.
Propunerea legislativă a primit aviz favorabil iniţial din partea Guvernului. Mai mulţi deputaţi au apreciat, în cadrul dezbaterilor generale, că această lege este necesară la 22 ani de la evenimentele din decembrie 1989 care au marcat căderea regimului comunist.
Deputaţii au acceptat două amendamente.
Astfel, cei care au făcut parte din fostul UTC nu vor fi lustrabili. Al doilea amendament este ca un fost procuror comunist care a făcut poliţie politică să nu mai facă parte din actuala viaţă politică şi să ocupe funcţii publice.
Cele două amendamente au aparţinut deputaţilor Mircea Toader (PDL), Mate Andras (UDMR) şi Mircea Grosaru (minorităţi naţionale).
Legea lustraţiei, adoptată în urma unui vot al parlamentarilor PDL şi PNL, a fost declarată, ulterior, neconstituţională şi acum a fost amendată pentru a fi pusă în acord cu prevederile Constituţiei.
Propunerile de amendare, însuşite de Comisia juridică din Camera Deputaţilor, au fost făcute de Societatea Timişoara şi Asociaţia 21 Decembrie.
Potrivit proiectului de lege, printre categoriile de persoane considerate că au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist din perioada martie 1945 – decembrie 1989 sunt activiştii de partid, directorii de publicaţii şi edituri, precum şi procurorii cu funcţii. Acestora, potrivit Legii lustraţiei, ar urma să li se interzică pentru o perioadă de cinci ani dreptul de a candida şi a deţine funcţii publice.