8 decembrie, 2016

euroGuvernul va discuta, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre privind înfiinţarea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro.

Potrivit unui Eurobarometru al Comisiei Europene realizat în 2015, românii sunt cei mai favorabili adoptării euro dintre toate națiunile rămase deocamdată în afara Eurozonei. Sondajul a acoprit cetățeni din Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și, în premieră, Suedia.

Ultima dată-țintă fixată pentru intrarea în mecanismul ERM 2- antecamera Zonei Euro, fusese fixată în 2012 pentru 1 ianuarie 2019.


În noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis considera că, în privinţa aderării la zona euro, România se află „într-un non-stadiu”, termenul de 2019 nefiind unul realist şi realizabil.

România îndeplinește teoretic cele patru criterii economice de trecere la moneda unică, mai exact situaţia finanţelor publice, stabilitatea preţurilor, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung care trebuie respectate în mod sustenabil.

Înainte de adoptarea euro, o ţară trebuie să respecte dincolo de criteriile economice incluse în tratatul de la maastricht şi restricţiile ERM 2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze pe o perioadă de doi ani într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro.

Guvernnatorul Mugur Isărescu a avertizat în repetate rânduri că decizia de trecere la moneda unică europeană trebuie asumată de toate partidele parlamentare.


Potrivit unui comunicat de presă, pe ordinea de zi a ședinței de guvern de joi se mai află un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ”Prima casă”, precum şi pentru stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale.

În listă se mai regăsesc și proiecte de OUG pentru reglementarea unor măsuri de simplificare a acordării unor beneficii de asistenţă socială, precum şi în domeniul adopţiilor, dar și discuții despre instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor întreprinderilor mici şi mijlocii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: