Parlamentul polonez a aprobat miercuri înființarea unei noi forțe naționale de apărare, constituită oficial cu obiectivul de a descuraja posibile atacuri din partea Rusie.
Potrivit Politico, au existat opozanți ai acestei decizii, care se tem că acest corp militar ar putea servi drept ”aripă armată” a Partidului Lege și Dreptate, aflat la putere.
O controversă legată de organizare
Potrivit deciziei adoptate miercuri, forța ar urma să fie constituită până în 2019, din cel mult 53.000 de militari voluntari, reprezentând aproximativ o treime din personalul militar polonez.
Proiectul de lege trebuie aprobat și în Senat, acolo unde partidul de guvernământ deține majoritatea.
”Aceste unități constituie modalitatea cea mai ieftină de a întări forțele armate și capacitățile de apărare ale țării. Este și cel mai bun răspuns la un eventual război hibrid de tipul celui care a urmat agresiunii Rusiei în Ucraina”, a explicat ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz.
Guvernul a anunțat că aceste unități vor deveni ”a cincea armă” a Poloniei, alături de infanterie, marină, aviație și forțele speciale.
În forma actuală, proiectul de lege stabilește că noile unități vor avea propriul centru de comandă, care va raporta direct ministrului Apărării, ocolind ierarhia tradițională de comandă la care se supun celelalte 4 arme.
”Este prea devreme să spunem cum dorește exact guvernul să folosescă această forță, dar nu este prea devreme să afirmăm că pare o construcție militară paralelă structurii tradiționale”, consideră Marek Świerczyński, analist al Polityka Insight, think-tank din Varșovia.
Ministrul polonez al Apărării a anunțat că 6 până la 8% din acest nou corp militar va fi constituit cu militari de profesie, care ar urma să fie la comanda voluntarilor. Sunt așteptați să se alăture ca voluntari, membri ai asociațiilor de vânătoare și membri ai grupărilor poloneze de natură paramilitară, în special cele înființate în Polonia după invadarea Ucrainei de către Rusia.
”Organizația noastră a înregistrat o importantă creștere a numărului de membri – de la 6.000, la începutul anului 2014, la aproximativ 100.000, înregistrați la sfârșitul anului 2015”, anunță generalul Bogusław Pacek, președinte fondator al Federației Organizațiilor pro-Apărare din Polonia.
Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, este aliat apropiat al liderului PiS, Jarosław Kaczyński.
La audierile organizate în această vară de Comisia de Apărare, care a analizat proiectul de lege, oficiali ai ministerului Apărării au explicat astfel necesitatea adoptării proiectului: această nouă forță ”este menită să întărească fundațiile patriotice și creștine ale sistemului defensiv național, credința și patriotismul militarilor polonezi fiind cea mai bună garanție a securității naționale”.
Toți cei care doresc să se alăture acestui corp militar sunt obigați să treacă ”un examen psihologic”, au declarat Politico oficiali ai ministerului Apărării.
Potrivit planurilor guvernamentale, pe lângă îndatoririle militare, noua formațiune va fi implicată în ”măsuri anti-criză, anti-subversive, anti-teroriste și anti-dezinformare, menite să apere securitatea civililor și moștenirea culturală a națiunii poloneze”.
Un raport publicat în aprilie de către Centrul Național pentru Studii Strategice (NCSS), think-tank care, potrivit Politico, a jucat un rol-cheie în elaborarea programului guvernamental de apărare națională, conținea afirmația: ”dotată cu arme automate, cu uniformă proprie, o formațiune paramilitară poate fi un instrument util de descurajare a activităților anti-guvernamentale”.
”Ministrul Macierewicz își pune la punct propria armată particulară”, a declarat reporterilor parlamentarul polonez Katarzyna Lubnauer, vicepreședinte al formațiunii de opoziție Modern.
Parlamentul polonez a respins miercuri un amendament propus de opoziție care interzicea utilizarea unităților paramilitare împotriva cetățenilor polonezi. Atât PiS cât și NCSS au dezmințit public acuzația că viitoarea grupare ar putea fi folosită pentru a intimida oponenții guvernului.
Alte îngrijorări se referă la costurile și la viabilitatea proiectului.
Potrivit documentelor oficiale, bugetul acetui proiect se ridică la 800 milioane euro, bani care ar urma să fie alocați până în 2019.
Opoziția afirmă că o forță de aceste dimensiuni, bine echipată și antrenată, ar costa mult mai mult decât suma prevăzută de guvern. În condițiile în care bugetul este calculat corect, afirmă opoziția, Polonia ar deține unități prost echipate, insuficient antrenate, care ar avea o slabă contribuție la apărarea țării.
”Majoritatea statelor NATO investesc în upgradarea dotărilor trupelor existente și potențialului trupelor operaționale. Cred că asta ar trebui să fie și prioritatea noastră”, afirmă și Bogdan Klich, fost ministru al Apărării în fostul guvern polonez.
Există și politicieni care nu se opun proiectului, dar care insistă ca noile unități să se supună structurii clasice de comandă.