Compania chineză CEFC, care a semnat în aprilie un acord pentru preluarea KMGI (fostul Rompetrol Group) de la KazMunayGas, a extins cu câteva luni termenul de finalizare a tranzacției, fixat inițial pentru luna octombrie a acestui an, a declarat, luni, vicepreședintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, într-o discuție cu presa, scrie Agerpres.
„Termenul cu CEFC a fost extins, în contextul noilor discuții pe care trebuie să le purtăm cu Guvernul. Acordul cu acest investitor va continua, dar va fi nevoie de alte câteva luni, probabil, să finalizăm noii termeni din acord”, a subliniat Zhangulov.
Termenul-limită pentru preluarea Rompetrol de către CEFC era luna octombrie a acestui an, a mai spus el.
În ceea ce privește intenția KMGI de a acționa statul la Curtea Internațională de Arbitraj, în baza tratatelor privind protejarea investițiilor, oficialul Rompetrol a susținut că, până acum, nu a avut loc nicio discuție cu reprezentanții statului.
onform acordului semnat la data de 7 aprilie 2016 între CEFC și kazahii de la KazMunaiGaz, “CEFC China va achiziționa 51% din acțiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze”.
”Ele vor face, de asemenea, investiții strategice în sectorul energetic prin intermediul KMGI și vor pune bazele unui fond de investiții și dezvoltare în energie, vor achiziționa mai multe benzinării la nivel global (…). În următorii cinci ani, cel puțin 3 miliarde de dolari vor fi investite în proiecte în linie cu țintele strategice ale companiei. KMGI va continua să primească suport din partea Guvernului kazah și a KMG, cea din urmă promițând să asigure cel puțin 125 de milioane de tone de țiței brut pentru KMGI în următorii 15 ani după achiziție”, potrivit unui comunicat al companiei chineze.
Acordul a fost încheiat înainte ca procuorii DIICOT să anunțe în luna mai anul acesta instituirea mai multor măsuri asiguratorii necesare în vedea recuperării pagubei și a confiscării extinse în ultimul dosar Rompetrol:
- Printr-o ordonanță din 6 mai 2016, procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurător în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracțiuni și a confiscării speciale, până la concurența sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 de euro asupra bunurilor mobile și imobile aparținând unui număr de 4 suspecți, cât și asupra bunurilor mobile și imobile aparținând KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în calitate de părți responsabile civilmente.
- A fost pus sechestru asigurător asupra acțiunilor pe care cele trei companii le dețin la societăți comerciale de pe teritoriul României.
- S-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracțiuni și a confiscării speciale, în ceea ce privește sumele provenite din salarii, până la concurența sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 euro, asupra sumelor de bani aflate în și cu care vor fi alimentate conturile bancare deschise de către un număr de 4 persoane fizice.