4 august, 2016

justitieUniunea Națională a Judecătorilor din România(UNJR) îi cere președintelui Klaus Iohannis, din nou, să clarifice public în baza cărui temei legal SRI face verificări prealabile numirilor politice sau privind candidații pentru funcțiile de conducere din sistemul judiciar.

„Un stat în care serviciile secrete sunt implicate în numirile în funcții publice și în jsutiție nu poate fi considerat stat de drept, cu atât mai mult stat de drept funcțional”, se spune în scrisoarea publică prezentată joi de UNJR.

În martie, când CCR a declarat neconstituționale mandatele de supraveghere aplicate de SRI în dosarele penale, UNJR a cerut desecretizarea și publicarea tuturor hotărârilor CSAT din ultimii 15 ani care au vizat, direct sau indirect, justiția.


Ei acuzau atunci că serviciile secrete și-au extins competențele în raport cu justiția prin hotărâri CSAT cu caracter secret, nu prin legi transparente.

În scrisoarea de joi a judecătorilor, aceștia îl critică pe președintele Klaus Iohannis deoarece pe 29 iulie acesta spunea că „statul de drept este funcțional în România”, iar declarațiile celor care pun sub semnul întrebării acest lucru sunt lipsite de credibilitate, deoarece sunt făcute de „persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată”.

Șeful statului se referea la declarații ale lui Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, care acuzau practici ale DNA  și SRI.

UNJR explică în scrisoare, referitor la declarația președintelui Iohannis că „exact genul acesta de răspuns, care discreditează orice critici, în loc să răspundă obiectiv și motivat la acestea, arată că statul de drept în România nu e funcțional la parametrii democratici”.


„Faptul că dumneavoastră decretați că statul de drept e funcțional nu este un răspuns care aduce lumină în cazul afirmațiilor deosebit de grave făcute în spațiul public despre implicarea SRI-ului în justiție”, mai spun judecătorii din uniune.

De asemenea, mai acuză judecătorii: „Faptul că din poziția de președinte al României desconsiderați drepturi fundamentale ale cetățenilor și anulați dreptul lor de a reclama disfuncționalități ale statului de drept este un semnal deosebit de grav pe care statul român și dumneavoastră îl transmiteți propriilor cetățeni și aprtenerilor României”.

În final, UNJR cere din nou ca șeful statului să prezinte temeiul legal în care SRI verifică persoanele propuse pentru numiri în funcții publice și în justiție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: