20 iulie, 2016

prezidentiale vot diaspora coziPremierul Dacian Cioloș s-a declarat miercuri îngrijorat de numărul mic de alegători care s-au înscris în Registrul Electoral destinat alegerilor parlamentare în diaspora.

„Trebuie să vă mărturisesc că am câteva îngrijorări, pentru că sunt (…) extrem de puțini oameni înscriși în acel Registru Electoral prevăzut pentru diasporă, care (…) este un element esențial fără de care, așa cum e scrisă legislația acum, din păcate nu putem organiza secții de votare decât pe baza înscrierilor în acel registru. Și sunt un pic îngrijorat legat de modul cum o să ne organizăm pentru a crea condiții ca să voteze cât mai multă lume din diaspora”, a declarat Dacian Cioloș, la începutul ședinței de guvern de miercuri.

Până pe 19 iulie au cerut înscrierea în Registrul electoral 3.090 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate, portivit datelor Autorității Electorale Permanente (AEP).


Dintre aceștia, 2.371 de români au cerut să voteze prin corespondență, iar 719 au ales votul în secțiile de votare.

Cei care nu s-au înscris în Registru nu vor putea vota într-o secție apropiată de locuința lor, ci vor fi nevoiți să meargă până la secțiile din sediul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, secțiilor consulare și institutelor consulare.

Secțiile de votare speciale din străinătate organizate la cererea alegătorilor, pentru a fi evitate aglomerările și cozile din anii trecuți, se pot înfiinţa dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • Dacă în Registrul electoral s-au înscris cel puțin 100 de alegători cu domiciliul sau reședința în localitatea sau grupul de localități respectiv;
    Dacă există acordul autorităţilor din ţara respectivă.

Perioada de înscriere în registru a început la 1 aprilie și se va încheia cu aproximativ trei luni înainte de date alegerilor.


Potrivit legii, la alegerile parlamentare pot să voteze în străinătate doar ectățenii cu domiciliul sau cu reședința în străinătate. Prin reședință în străinătate se înțelege adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuinșa secundară, alta decât cea de domiciliu, și unde posedă un drept legal de ședere mai mare de 90 de zile.

La alegerile prezidențiale din 2014 au votat în străinătate 378.811 persoane, cel mai mare număr din toate scrutinurile de până acum. În afara acestora însă mii de români nu au reușit să voteze, deși au stat la coadă ore în șir, din cauza numărul mic de secții și ștampile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: