20 iunie, 2016

joachim gauckPreşedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck (foto) a spus, luni, la Palatul Cotroceni, că diplomaţia ţării sale este criticată în legătură cu modul în care vede relaţiile cu Rusia, însă preşedintele german s-a arătat încrezător că această chestiune va avea o rezolvare la Summitul NATO de la Varşovia.

El a menţionat că, uneori, „diplomaţia germană, atunci când este vorba de Europa de Est, este văzută cu ochi critici, pentru că ea încearcă să deschidă şi să ţină deschise uşile pentru dialogul cu Rusia.

„Nu este vorba de defetism (…) Nu vrem să fugim de responsabilitatea noastră. Noi toţi ştim de unde provin provocările şi iată de ce sunt ferm convins că, alături de partenerii noştri şi vecinii noştri din Europa Centrală şi de Est, vom găsi o soluţie comună, la final de Summit”, a mai declarat Joachim Gauck la Cotroceni.


El a spus că Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de o poziţie comună în ce priveşte situaţia de pe flancul estic al NATO.

„Aşteptăm cu nerăbdare să vedem dacă deciziile din Ţara Galilor vor fi reconfirmate la Varşovia. Avem nevoie de o voce comună, de o poziţie comună atunci când vrem să contracarăm provocările existente. Oamenii care sunt mai aproape de zona de pericol, vorbesc adeseori cu o voce mai puternică, despre aceste provocări, spre deosebire de cei care se află mai departe”, a precizat preşedintele Germaniei.

Declarația sa vine după ce ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a criticat Alianţa Nord-Atlantică, pe 18 iunie, pentru exerciţiile militare organizate în estul Europei, care nu sunt decât „o demostraţie belicoasă de forţă, contraproductive pentru securitatea regională şi pasibile să inflameze relaţiile cu Rusia”.

(Citiți și:”Unitatea” Alianței înainte de summit: Ministrul german de Externe acuză NATO de “instigare la război”)

De asemenea, Steinmeier a cerut alianţei militare să înlocuiască exerciţiile şi demostraţiile de forţă cu dialogul şi cooperare în ceea ce priveşte Rusia.


Tot el s-a pronunțat pentru eliminarea graduală sancțiunilor impuse de UE Rusiei, după criza din Ucraina, dacă se se fac progrese semnificative pentru menținerea păcii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: