28 aprilie, 2016

2Parlamentul din Austria a adoptat miercuri o nouă lege controversată, care limitează drepturile solicitanților de azil și care va permite ca majoritatea aplicațiilor să fie respinse la graniță, anunță BBC.

Organizațiile care luptă pentru respectarea drepturilor omului afirmă că această lege subminează principiul protecției acordate victimelor persecuțiilor și războiului.

Proiectul a fost adoptat la scurt timp după ce candidatul extremei drepte austriece a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.


Oficiali austrieci au mai anunțat că iau în considerare ridicarea unui gard la principalul punct de frontieră cu Italia.

În baza noii legi a azilului, guvernul poate decreta stare de urgență invocând criza migrației și poate respinge majoritatea solicitărilor de azil, inclusiv pe cele înaintate de cetățeni care fug din state devastate de război, cum este Siria.

Legea mai limitează durata azilului la 3 ani.

Ministrul austrian de Interne, Wolfgang Sobotka, a afirmat că țara sa nu are alternativă din cauză că ”atât de multe state europene au eușuat în onorarea obligațiilor asumate” de limitare a afluxului de migranți și de refugiați.


”Nu putem suporta noi toată povara lumii”, a justificat ministrul de Interne.

În aceeași zi, șeful poliției din Tirol a anunțat că propune ridicarea unui gard, lung de 400 de metri, în  localitatea de frontieră Brenner.

1Helmut Tomac a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că acest gard va fi ridicat dacă și autoritățile italiene acceptă construcția. Premierul italian Matteo Renzi a criticat planul oficialului din Tirol, afirmând că o închidere a trecătorii Brenner ar fi o palmă dată trecutului și viitorului Europei.

La începutul anului, Austria a limitat numărul celor care pot solicita azil și a încurajat statele aflate pe ruta balcanică să își închidă frontierele.

În ciuda declarațiilor oficialului din Tirol, care spunea că așteaptă o aprobare a colegilor italieni, lucrările de construcție în Brenner au demarat, în scopul implementării procedurilor de control la graniță. Printre măsuri sunt vizate controlul camioanelor și a autovehicolelor private, dar și controlul trenurilor care traversează granița.

Austria a primit 90.000 de cereri de azil în 2015, al doilea cel mai mare număr din Europa ca solicitări admise.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: