26 noiembrie, 2015

impoziteLegea privind darea în plată, votată miercuri de deputați, ar putea intra în vigoare cel mai devreme în ianuarie 2016. Tot din ianuarie 2016 intră în vigoare și noile legi în materie de fiscalitate.

Coroborând prevederile actelor legislative enumerate mai sus rezultă că statul este unul dintre cei avantajați de intrarea în vigoare a Legii dării în plată.

Legea votată miercuri de deputați permite oricărui  debitor să stingă creanțele și accesoriile sale prin simpla transmitere către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobiliar ipotecat în favoarea creditorului. Simplificând: dacă ai un credit imobiliar și nu mai poți, sau nu mai vrei, să achiți ratele la bancă, atunci cedezi imobilul ipotecat la bancă și scapi de orice datorie.


Judecând reacțiile mediului bancar, chiar dacă la ora actuală nu există un studiu de impact asupra efectelor acestei legi, este posibil ca la această variantă legală să apeleze un număr important de debitori, deci băncile să se găsească în situația să dețină în portofoliu un număr important de proprietăți imobiliare.

Sistemul de impozitare a proprietatilor imobiliare va fi modificat substantial din 2016, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal.

Cota impozitului pe clădiri deținute de persoanele juridice va fi:

  • între 0,08%-0,2% pentru clădirile rezidențiale
    între 0,2-1,3% pentru clădirile nerezidențiale
    însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial cu cel pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, în cazul clădirilor cu destinație mixtă

Autoritățile locale au libertatea să stabilească plafoane majorate de impozitare față de cele menționate de Codul fiscal.


O altă resursă la buget va veni din previzibila activitate de valorificare a imobilelor: băncile, persoane juridice, vor plăti 20% TVA pentru vânzarea proprietăților.

Consiliul Patronatelor Bancare a anunțat joi că va trimite o scrisoare către președintele țării în care îi va semnala problemele ce țin de constituționalitatea legii adoptate miercuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: