România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

15 aprilie, 2015

vestagerComisarul pentru concurenţă, Margarethe Vestager (foto), a anunţat miercuri că Bruxelles-ul acuză oficial Google pentru folosirea ilegală la poziţiei sale dominante pe piaţă, informează Financial Times. Comisia argumentează că gigantul de internet că favorizarea sistematică a propriului serviciu de comparare a preţurilor în cadrul paginilor cu rezultate ale căutării generale.

În plus, Comisia a deschis oficial şi o anchetă antitrust separată referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce priveşte sistemul de operare mobil Android.

Ancheta va examina în principal dacă Google a încheiat acorduri anticoncurenţiale sau a abuzat de o posibilă poziţie dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicaţiilor şi serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.


„În cazul Google, îngrijorarea mea este că această companie a acordat un avantaj neloial propriului serviciu de comparare a preţurilor, încălcând astfel normele antitrust ale UE… În cazul în care ancheta va confirma îngrijorările noastre, Google va trebui să suporte consecinţele juridice şi să schimbe modul în care îşi desfăşoară activitatea în Europa”, a adăugat Margrethe Vestager.

Concluzia preliminară a anchetei deschise în noiembrie 2010 de Comisie este că Google acordă un tratament preferențial sistematic propriului său produs de comparare a prețurilor (numit în prezent „Google Shopping”) în cadrul paginilor sale cu rezultate ale căutării generale, de exemplu prin afișarea mai vizibilă a Google Shopping.

Este posibil ca Google să devieze în mod artificial traficul dinspre serviciile concurente de comparare a prețurilor, afectând capacitatea acestora de a concura pe piață. Comisia este preocupată de faptul că utilizatorii nu văd neapărat rezultatele cele mai relevante ale căutărilor lor, ceea ce este în detrimentul acestora și frânează inovarea.

Pentru a remedia acest tip de comportament, Comisia afirmă că Google ar trebui să aplice același tratament atât propriului serviciu de comparare a prețurilor, cât și serviciilor echivalente ale concurenței.


În continuare, Google are posibilitatea să răspundă Comisiei în termen de zece săptămâni și apoi să solicite o audiere oficială. Comisia consideră că, în ansamblu, propunerile de angajament anterioare prezentate de Google nu au fost suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale în materie de concurență.

Anchetarea Android

Ancheta aprofundată făcută de Comisie va analiza în principal dacă Google a încălcat normele antitrust ale UE prin împiedicarea dezvoltării și a accesului pe piață al sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor mobile concurente, în detrimentul consumatorilor și al dezvoltatorilor de servicii și produse inovatoare.

Google dezvoltă sistemul de operare mobil Android din 2005. Android este un sistem cu sursă deschisă, ceea ce înseamnă că poate fi folosit și dezvoltat în mod liber de oricine.

Majoritatea producătorilor de telefoane inteligente și de tablete utilizează sistemul de operare Android în combinație cu o serie de aplicații și servicii aflate în proprietatea Google. Acești producători încheie acorduri cu Google pentru a obține dreptul de a instala aplicații Google pe dispozitivele lor Android.

Istoria disputei dintre Comisie şi Google

Comisarul pentru concureţă din echipa Barroso II, Joaquin Almunia, a avut trei tentative de ajungere la un acord cu Google, în urma acuzaţiilor care i se aduceau companiei americane privind folosirea motorului său de căutare pentru a impune monopol şi a-şi prejudicia concurenţii. Iar compania a făcut de fiecare dată mari concesii, însă acordul nu s-a finalizat până la încheierea mandatului comisarului Almunia.

Mai multe companii au făcut plângeri împotriva Google, iar acestea se referă la  concureţa cu site-uri specializate, motoare de căutare a unor servicii, precum cele de shopping, de călătorie sau site-uri pe care pot fi găsite servicii locale.

Concurenţa acuză Google că acordă tratament preferenţial propriilor rezultate, care oferă servicii inferioare, şi că sunt împiedicaţi să atragă utilizatori prin folosirea motorului de căutare. Afişarea rezultatelor este părtinitoare, susţine concurenţa.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: