Estonia a dezvoltat o aplicație digitală care poate fi folosit de utilizatori ca un „pașaport imunitar”, pentru a dovedi că au dezvoltat anticorpi și că prezintă un risc redus de răspândire a coronavirusului.
Estonia nu este singura care explorează potențialul unui asemenea pașaport, cu toate că experții și autoritățile medicale din lume au recomandat prudență, din cauza îndoielilor privind precizia testelor de anticorpi, potrivit AFP.
Aplicația „Immuunsuspass” este testată în această lună și a fost dezvoltată de firmele Transferwise și Guardtime în cooperare cu specialiști în sănătate de la organizația nonguvernamentală Back to Work.
„Aplicația pe care am creat-o poate furniza datele necesare școlilor și angajaților pentru a lua decizii. (…) Totuși, înainte de a se trece la folosirea pe scară largă, trebuie obținut consensul științific privind COVID-19”, a declarat cofondatorul TransferWise, Taavet Hinrikus, pentru AFP.
Rezultatele testelor Covid-19 pot fi accesate timp de o oră după ce utilizatorii și-au dovedit identitatea și pot fi comunicate altora folosind un cod QR care expiră după un minut.
Producătorii aplicației spun că rezultatele testului sunt la standardele curente și securizate împotriva accesului neautorizat. În viitor, va deveni posibil și accesul utilizatorilor la datele de vaccinare.
Organizația Mondială a Sănătății (WHO) a ezitat, la sfârșitul lunii aprilie, să confirme că pot fi furnizate „certificate de non-risc”, ci doar că este de așteptat ca persoanele care au virusul „să dezvolte anticorpi care să asigure un numit nivel de protecție”, despre care însă WHO spune că nu poate fi precizat.
În ultimii ani, Estonia – sau E-stonia cum este uneori supranumită – și-a construit reputația de locomotivă în tehnologie. A făcut pionierat în votul electronic (e-voting) în 2005 și găzduiește centrul de elită al NATO, de apărare cibernetică.